2019. november 20.
Zsírból izmot! – Biztos vagy benne?

Szerencsére egyre több edző, szakmai cikk cáfolja meg a fenti állítást, azonban vannak, akik még mindig úgy gondolják, hogy az izom simán zsírrá alakítható.

[wp_ad_camp_1]

Van, aki azért idegenkedik az erősítő edzéstől, mert attól fél, hogy a zsír izommá alakul, már pedig ő nem akar túl izmos lenni. Gyakran hangzik ez el nők szájából, de a férfiaktól sem ritka. Van, aki viszont úgy gondolja, hogy ha abbahagyja az edzést, akkor az izomból zsír lesz. Tisztázzuk már az elején, hogy egyik állítás sem állja meg a helyét. Az izom és a zsír két különböző szövet fajta, vagyis képtelenség, hogy egyik a másikká alakuljon át. Gondolkodjunk logikusan, az acélból sem lesz réz, a vasból meg sosem lesz ezüst és fordítva. Ha valaki nagy felesleggel elkezd erősíteni, akkor úgy érezheti, hogy egyre izmosabb és kevesebb rajta a zsír. A zsír ekkor sem alakul át izommá. Az erősítő edzésnek zsírégető hatása is van, vagyis az illető fogy. Ahhoz viszont, hogy az izmok kirajzolódjanak megfelelő étrend is kell, hogy a zsírszövet csökkenjen.

A másik gyakori tévhit, hogy sokan azt gondolják, hogy az edzés hatására túl izmosak lesznek. Talán mondanom sem kell, hogy nőket érinti a probléma. Attól, hogy valaki megfog egy súlyzót, még nem lesz testépítő bajnok. A nők szervezetében jóval kevesebb a tesztoszteron, ez pedig azt jelenti, hogy sokkal nehezebb izmot építeni. Ráadásul a kerek fenék is izomból áll, így nem, hogy férfias lesz a nő az izmoktól, hanem tónusos és szexi, vagyis az a nő, aki erősít, számíthat rá, hogy páran utána fordulnak az utcán. Az ész nélküli kardió nem ad izmokat, hanem pont, hogy az izmok csökkenéséhez vezet és egy vékony, löttyedt test lesz az eredménye. Ergo, több órás futástól senkinek sem lesz kerek feneke, ellenben a guggolástól, kitörésektől igen.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs