2022. március 03.
Vízlágyító működése online is megtekinthető!

A kemény víz probléma megoldása a kalcium és magnéziumtól való megszabadulás. Bár vannak kémiai kezelések, amelyek ezt teszik, a legnépszerűbb válasz a vízlágyító.

Vízlágyító működése online várja a bolt.agroviz.hu weboldalra látogatva, tehát nézzen be hozzánk és válogasson kedvére jobbnál jobb vízlágyító eszközeink között. A tipikus vízlágyító egy mechanikus készülék, amely az otthona vízellátó rendszerébe van beépítve. Minden vízlágyító ugyanazt a működési elvet használja: az ásványi anyagokat valami másra, a legtöbb esetben nátriumra cseréli. A folyamatot ioncserének nevezik. A vízlágyító szíve egy ásványi tartály. Kis polisztirol gyöngyökkel van töltve, más néven gyanta vagy zeolit. A gyöngyök negatív töltést hordoznak. A vízben lévő kalcium és magnézium egyaránt pozitív töltést hordoz. Ez azt jelenti, hogy ezek az ásványok a gyöngyökhöz tapadnak, amikor a kemény víz áthalad az ásványtartályon. A nátriumionoknak is vannak pozitív töltései, bár nem olyan erősek, mint a kalcium és magnézium töltése. Amikor egy nagyon erős sóoldatot átöblítenek egy olyan tartályon, amelyben már kalciummal és magnéziummal telített gyöngyök vannak, a nátriumionok puszta térfogata elegendő ahhoz, hogy a kalcium- és magnéziumionokat eltávolítsa a gyöngyökről. A vízlágyítóknak külön sóoldat tartálya van, amely konyhasót használ a sóoldat elkészítéséhez.

Normál működés közben kemény víz kerül az ásványi tartályba, a kalcium- és magnéziumionok pedig a gyöngyökbe, helyettesítve a nátriumionokat. A nátriumionok a vízbe kerülnek. Amint a gyöngyök kalciummal és magnéziummal telítődnek, az egység 3 fázisú regenerációs ciklusba lép. Először is, a visszamosási fázis megfordítja a víz áramlását, hogy kiöblítse a szennyeződést a tartályból. Ha ez a fázis véget ért, az ásványi tartályt kiöblítik a felesleges sóoldatból, és a sóoldat-tartályt újratöltik. Bővebb leírásért nézzen be a bolt.agroviz.hu weboldalra.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs