2022. január 10.
Vezetés éjszaka? Ezekre ügyelj!

Kezdő sofőrök gyakran csak a saját kárukon tanulják meg azt, amit ma már nem minden oktató mond el elég alaposan a tanítványainak: nevezetesen azt, hogy az éjszakai vezetés (akárcsak az autópályán való haladás) egy egészen másfajta figyelmet és összpontosítást követel, mint a napközbeni.

Sokan eleinte úgy gondolják, hogy ez épp ellenkezőleg igaz, hisz éjszaka sokkal kevesebben vannak az utakon, ezáltal nyugodtabban lehet haladni, sőt, a hajnali órákban rendszerint csak a rutinos sofőrök indulnak útnak, így jóval kevesebb veszélyforrással kell számolni ebben az időszakban. A valóság azonban sajnos nem így van. Az éjszakai vezetés sokkal nagyobb odafigyelést igényel, méghozzá több tényező is közrejátszik ebben. Ezek közül az első és talán legfontosabb az az, hogy sötétben drasztikusan romlanak a látási viszonyok. Lakott területen belül még aránylag könnyen megszokható, hisz ott a segítségünkre van a közvilágítás, ám amint kiérünk a városból, ott már csak az autónk fényszóróira hagyatkozhatunk, ami egy gyakorlatlan sofőr számára igencsak stresszes szituáció.

Ilyenkor alkalmazzuk a jól bevált trükköt és tekintetünket inkább az út széle felé összpontosítsuk, főleg olyankor, amikor szemből érkezik egy másik gépjármű. Ha ugyanis szokás szerint előrefelé nézünk, akkor a szemből jövő fényszórója jó pár másodpercre elvakíthat, ami igencsak balesetveszélyes. Emellett ügyeljünk arra, hogy mindig biztonságos sebességgel közlekedjünk. Hiába van ugyanis kevesebb autós ilyenkor az utakon, helyettük vannak más, potenciális veszélyforrások. Sokkal nagyobb a kockázata például annak, hogy egy vad kiugrik az autónk elé, vagy hogy kivilágítatlan, – még szerencsétlenebb esetben – bódult állapotban lévő gyalogos mellett kell elhaladnunk, akit ha gyorsan megyünk, akkor lehet, hogy csak késve veszünk észre. Ha a sötétség mellett még az eső is elered, akkor fokozottan ügyeljünk arra, hogy milyen gyorsan megyünk, hisz ilyenkor még rosszabbá válnak a látási körülmények. Ne kapkodjunk, és időnként adjunk egy pár perc pihenőt magunknak. Legalább kétóránként álljunk meg 5-10 percre, hogy kinyújtóztassuk végtagjainkat és egy picit kiengedhessünk.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs