2019. augusztus 12.
Veszélyes lehet a gyermekkorban jelentkező evészavar

Régebben is előfordult, hogy egy-egy gyermeknél megfigyelhetőek voltak különféle problémák, mint pl. hogy nehézkesen folyt a táplálkozás. Ám mára már ez egyfajta népbetegséggé nőtte ki magát. Hiszen nagyon sok beteget figyelhettünk meg, ilyen tünetekkel.

[wp_ad_camp_1]

Amellett, hogy egyre jobban elterjed, sajnos azt is el kell, hogy mondjuk, hogy egyre fiatalabb korban jelentkezik. Az evészavarnak különféle fázisait különböztethetünk meg. Melyek súlyossága hosszútávon súlyos szövődményekkel is járhat, vagy akár még életveszélyes is lehet. A hazánkban is nagyon sok ilyen beteg gyermeket tartanak számon, viszont szerencsésnek mondhatjuk magunkat, ugyanis Magyarországon egyedüliként külön részleg foglalkozik ezekkel a gyerekekkel. A betegséget azért kell nagyon komolyan kezelni, mivel a kezdetleges problémák könnyedén anorexiához vagy bulimiához vezethetnek. A lányokat nagyobb esetben érintik ezek a betegségek, viszont fiúknál is megfigyelhető. A leggyakrabban 14-16 évesek között lépnek fel a legtöbb problémák. A gyermekkorban kialakult anorexia vagy bulimia nem csak egy sima étkezési probléma, mivel, hogy legtöbb esetben súlyos pszichés háttérrel rendelkeznek. Melyek később akár a felnőttkorra is rányomhatják a bélyegjüket.

Mik lehetnek a legszembetűnőbb jelek, amikor érdemes oda figyelni? Ha a gyermek táplálkozási szokási megváltoznak. Egyes esetekben akár szorongás is kialakulhat, ha az étkezésre kerül sor. Főként, akkor szembesülhetünk vele leginkább, ha már közös étkezéseknél is csak nagyon keveset, illetve azon belül is oda figyelve, hogy nagyon kevés kalória tartalmú ételeket fogyasszon. Figyelmeztető jelek lehetnek még, ha lassan eszik, közben túl sokat iszik. Bármilyen jelét észleljük, nagyon fontos, hogy komolyan vegyük.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs