2021. március 13.
Üzbegisztán legszebb városai és látványosságai

Üzbegisztán szárazföldi ország Közép-Ázsiában. Üzbegisztánt öt ország határolja északon Kazahsztán és az Aral-tenger, délkeleten Tádzsikisztán, északkeleten Kirgizisztán, délen Afganisztán és délnyugaton Türkmenisztán található.

[wp_ad_camp_1]

A világ egyik legrégebben lakott városa, Szamarkand Üzbegisztán második legnagyobb és leghíresebb városa. A kelet-üzbegisztáni Szamarkand tartomány fővárosát, Szamarkandot fontos kulturális útkereszteződésként emlegetik, mivel központi elhelyezkedése a Selyemúton található, amely összekötötte Kínát Nyugattal. Míg az emberi letelepedés bizonyítékai itt Kr.e. 1500-ig nyúlnak vissza, a város a Temurid-időszakban a 14. és a 15. század között jelentősen fejlődött, és az iszlám tanulmányainak fő központja volt. A város hosszú és eseménydús történelmének eredményeként hemzseg a történelmi helyszínekben, amelyek között mauzóleumok, iszlám iskolák és mázlák komplexumai találhatók, amelyek híresek a mázas burkolatokról, mozaikokról és műalkotásokról. A legjelentősebbek ezek közül a Shirdor Medrese, Gur Emir mauzóleum, Bibi-Khanym mecset és Shakhi-Zinda Ensemble. A városi teret, a Registan Ensemble-t ezen történelmi mecsetek és medresek, vagy iszlám iskolák lenyűgöző építészete veszi körül.

További jelentős érdekességek közé tartozik Dániel héber próféta síremléke, Ulugbek obszervatóriuma és Afrosiab, egy ősi város feltárt régészeti lelőhelye. A történelmi építészet mellett Samarkand számos múzeummal, ajándékboltokkal és friss termékek, kézműves termékek, selyem és szőnyeg értékesítésével büszkélkedhet. Az ételválaszték bőséges, a pizzáktól és hamburgerektől kezdve az indiai konyháig és a helyi specialitásokig, például a Samarkand Non-ig, ami egy ízletes kenyér. Mivel Samarkand konzervatív város, az éjszakai élet nem annyira bőségesitt, mint néhány nagyobb városban, de vannak bárok, jazzklubok és diszkók.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs