2015. szeptember 22.
Utazzunk Omis városkába!

Omis egyike a legszebb és leginkább vadregényes környezettel büszkélkedő horvátországi nyaralóhelyeknek. A 15 ezer lelket számláló kisváros a Cetina-folyó torkolatánál fekszik, ezzel különleges természeti látványosságot nyújtva a kisvárosnak. Ugyanakkor Omis fölé emelkedik az Omiska Dinara hegység.

[wp_ad_camp_1]

Omis a kissé nagyobbnak számító üdülővárosok sorába tartozik, ilyen módon a városban tetten érhető bizonyos urbanizált hangulat. Ennek pozitív hozadéka többek között az is, hogy a strandokon kiválóak a sportolási lehetőséget, az infrastrukturális adottságok kimagaslóak és minden turizmushoz köthető tevékenység kiválóan szervezett. Nem csak közvetlenül a tengerparton hódolhatunk a különböző szabadidős tevékenységeknek, hanem a Cetina-folyón is; hajókirándulásokra, kajakozásra, gyalogos kirándulásra nyílik lehetőség.

Többek között az urbanizáltság pozitív hatása abban is megmutatkozik, hogy igazán könnyű a városka megközelítése. Autóbusszal vagy vonattal is utazhatunk, Zágráb vagy Split érintésével könnyedén eljuthatunk a célállomásra.

Omis hangulata inkább a családbarát utazást keresőknek lehet megfelelő. Omis egyike a halk városoknak; itt az éjszakai élet visszafogottabb, így elsősorban inkább családoknak, idősebb turistáknak és pihenni vágyóknak ajánlott hely. Az önfeledt bulikat kedvelő fiataloknak érdemes más célpont után nézni.

Omis kivételes értéket képvisel a középkori épített hagyaték tekintetében is; a város feletti dombon magasodik a 13. századi Mirabella erőd, amelynek a megközelítése során lélegzetelállító panorámával találjuk szembe magunkat. A másik erős, a Starigrad két évszázaddal később épült; a török elleni hatékony védekezést kívánta szolgálni. Ennek az erődnek a meglátogatása már felér egy kisebb gyalogtúrával, de a kilátás minden fáradságért kárpótol.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs