2022. február 21.
Túl sok a stressz? Így csökkenthetjük!

Korunk emberének élete gyakorlatilag egy véget nem érő stressz. A modern társadalomban szinte elkerülhetetlen, hogy idővel megfáradjunk, kiégjünk, erről pedig a hatalmas elvárások, és az iszonyatosan nagy nyomás tehet.

Hogy ezt elkerüljük, annak egyik módja az, ha mindennapok monotonitását olyan programokkal törjük meg, amelyek enyhítik a stresszt és kikapcsolnak. A másik, hogy egyszerűen csak megpróbáljuk túlélni a napot és bízunk abban, hogy a következő már könnyebb lesz, ám a helyzet az, hogy sokszor saját magunk ellenségei vagyunk és a baj legfőbb forrása a saját magunkkal szemben felállított – szinte teljesíthetetlen – elvárások hada. Épp ezért érdemes néha venni egy mély levegőt és átgondolni, hogy mit is szeretnénk az élettől. Ha pedig erre szánunk időt, akkor rövid úton rá fogunk jönni, hogy a nyugodt, kiegyensúlyozott, stresszmentes élet sokkal többet ér, mint bármilyen kézzelfogható tárgy, vagy előrelépés a karrierünkben. Lássuk, hogy mi az, amit érdemes egy kicsit elengedni és ezzel megkönnyíteni a saját életünket.

Elsőként mindjárt érdemes a negatív emberekkel kezdeni. Ez persze nem egy egyszerű lépés – főleg, mert sokunknál nem egyszerűen csak ismerősökről van szó, hanem akár családtagokról is -, ám azt jó, ha észben tartjuk, hogy ne hagyjuk magunkat belerángatni mások negativitásába. Ha kell, akkor vegyük minimálisra a kapcsolattartást ezekkel az emberekkel, még akkor is, ha ez sértődöttséghez vezet. Emellett próbáljuk meg elengedni a tökéletességre való törekvést, amely amúgy az élet sok területén megjelenhet – karrier például -, ezzel párhuzamosan pedig fogadjuk el, hogy nem irányíthatunk mindig mindent. Ha ezt felismerjük, máris sokkal könnyebb túllendülni a mindennapok problémáin. Végül, de nem utolsó sorban: engedjük el a pénz miatti állandó feszültséget. Tegyük meg, amit meg tudunk annak érdekében, hogy biztos legyen az anyagi helyzetünk, ám ezen túl teljesen felesleges folyamatosan aggodalmaskodni, hisz egy szemernyit sem leszünk vele előrébb, cserébe viszont megkeserítjük vele a saját mindennapjainkat. Nem mellesleg jó eséllyel sokkal borúlátóbbak vagyunk, mint amit a valós helyzet megkövetelne. Próbáljunk meg lazítani és élvezni az élet apró örömeit, amelyek legtöbbször amúgy sem pénzkérdések.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs