2022. december 14.
Tüdőgyulladás: tünetek, okok és kezelés

Az ambuláns tüdőgyulladás a Mycoplasma, Chlamia vagy Legionella által okozott bakteriális fertőzés, amely a felső és alsó légutakat érinti. Atípusos tüdőgyulladásnak is nevezik, mivel a tünetek általában nem olyan súlyosak, mint más típusú tüdőgyulladások esetén.

Nem okoz olyan tüneteket, amelyek feltétlenül kórházi kezelést igényelnek. Megfázásnak tűnhet, és a legtöbb ember képes élni vele a mindennapi életét. Az ambuláns tüdőgyulladás egy héttől egy hónapig tarthat, és különféle formákat ölthet, az enyhétől a nagyon súlyosig. Ez a fajta tüdőgyulladás atipikusnak tekinthető, mivel a fertőzést okozó sejtek rezisztensek a penicillinre, a tüdőgyulladás kezelésére általában használt gyógyszerre. Az Egyesült Államokban évente körülbelül 2 millió ember kap tüdőgyulladást, amelyet a Mycoplasma pneumoniae okoz. Általában felső légúti fertőzéseket okoz, de tüdőgyulladást is okozhat, és számos extrapulmonális fertőzést a Mycoplasma pneumoniae betegségeknek tulajdonítottak. Ok-okozati összefüggést azonban még nem sikerült megállapítani.

A klinikai jellemzők átfedésben vannak a bakteriális tüdőgyulladással, és előfordulhat egyidejű fertőzés tipikus (pl. Streptococcus pneumoniae vagy más baktériumokkal) és atipikus kórokozókkal. Az „atipikus” kórokozók közé tartozik a Mycoplasma pneumoniae, a Chlamydia pneumoniae és a Legionella. Nagy epidemiológiai vizsgálatokban a Mycoplasma pneumoniae a közösségben szerzett tüdőgyulladások 2-18%-ában volt érintett, a Chlamydia pneumoniae 2-8%-ban, a Legionella sp. 1-4%-ban. Az atipikus kórokozóknak nincs sejtfaluk, és rezisztensek a β-laktám antibiotikumokra, de általában érzékenyek a tetraciklinekre, makrolidokra, ketolidokra és fluorokinolon antibiotikumokra.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs