2021. február 12.
Tudnivalók a verebekről

A verebek a legismertebb és leggyakoribb madarak a világon, de mi az a veréb? Annak ismerete, hogy mitől veréb a veréb, segíthet a madarászoknak könnyebben azonosítani ezeket a madarakat és jobban értékelni a madárvilágában elfoglalt helyüket.

[wp_ad_camp_1]

A „veréb” kifejezés viszonylag kicsi, többnyire barna madarak széles skáláját öleli fel, amelyeket a madarászok gyakran „kis barna madaraknak” neveznek, mivel köztudottan nehéz őket azonosítani. Míg ezek közül a madarak közül sok a közönséges nevükben tartalmazza a „veréb” szót, a verebek más típusai közé tartozik a kerti sármány is például. Valójában világszerte több tucat verébfaj létezik – ezek közül több mint 50 található Észak-Amerikában. Annak megértése, hogy ezek a kismadarak hogyan kapcsolódnak egymáshoz, és milyen hasonlóságok vannak bennük, segít megérteni egyediségüket a madárvilágban. A veréb az Antarktisz kivételével minden kontinensen megtalálható, és általában két fő családra oszlik.

Egyes verebek a Passeridae családba tartozó szövőpintyek, és Európában, Ázsiában és Afrikában elterjedtek. Az egyik legelterjedtebb veréb – a házi veréb – az óvilág verébje, és széles körben elterjedt az egész világon, olyannyira, hogy sok területen invazív fajnak számít. Újvilági verebek: Ezek a verebek Észak- és Dél-Amerikában gyakoriak és az Emberizidae családhoz tartoznak. Ebben a családban több tucat verébfaj létezik, amelyek mindegyikének megjelenése, élőhelye és elterjedési területe különbözik egymástól. A legismertebb fajok közé tartozik a dali veréb, a mocsári veréb, a mezei veréb és még sok más. Mindkét madárcsaládban a veréb fajok széles skáláját fejlesztették ki, hogy kitöltsék a különféle ökológiai fülkéket. A verebek elsősorban magevők, bár meglehetősen sok rovart fogyasztanak. Különösen igaz ez tavasszal és nyáron, amikor a rovarok fehérje elengedhetetlen a keltetőneveléshez.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs