2016. november 06.
Történelmi és híres börtönök

Hosszú évek óta a börtönöket arra használják, hogy bebörtönözzék a legnagyobb bűnözőket és azokat akik ellenszegülnek a politikai rendszerrel. Néhány börtön híressé vált egy-egy rabja miatt, a barbár viselkedés miatt, vagy a hatalmas szökési kísérletek miatt. Cikkünkben most bemutatunk 4 olyan börtönt, amely valamilyen oknál fogva híressé, már-már történelmivé vált.

[wp_ad_camp_1]

Az első az Alcatraz, amely nemcsak az Egyesült Államok, de talán az egész világ leghíresebb börtöne. Ez a börtön adott otthont olyan neves bűnözőknek mint Al Capone, és az épület egy sziklás szigeten található, amelyet jeges víz vesz körbe, tehát a börtönből lehetetlen kiszabadulni. Eddig 36 ember próbálkozott szökési kísérlettel, ezek közül 23-at elkaptak, 6-ot lelőttek, 2 pedig megfulladt. A másik 5 embert soha nem látták a szökési kísérlet után, tehát valószínűleg ők is megfulladtak. A Londoni Tower egy másik nagyon híres börtön, most viszont itt a brit koronaékszereket tárolják. Az épület 1100-tól a 20. század közepéig szolgált börtönként. A foglyok között olyan híres személyek voltak, mint Sir Thomas More, VI. Henrik, Anne Boleyn, Catherine Howard, valamint Rudolph Hess.

A harmadik híres börtön az Ördög-sziget, amely először 1852-ben nyílt meg Napóleon császár uralkodásának idejében. 94 éves működése során ez a történelmi börtön volt az otthona híres politikai foglyoknak és bűnözőknek. Azok a foglyok akik menekülni próbáltak, egy piranha-fertőzött folyóval kellett szembenézzenek, valamint egy sűrű dzsungellel. If Vára Franciaországban található, ami a Monte Cristo grófja című könyv által lett híres. 1634-től a 19. század végéig a kastély arra szolgált, hogy ide dobják a vallási és politikai foglyokat. Az akkori szokások szerint a gazdagabb foglyok jobb ellátásban részesültek azoknál, akik szegényebbek.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs