2022. május 12.
Tévhitek a cukorbetegséggel kapcsolatban

Egészen elképesztő szám, de a világon nagyjából félmilliárd embert érint a cukorbetegség. Éppen emiatt szinte már az mindennapok részévé vált, igazán nem is kapjuk fel a fejünket, ha egy ismerősünkről kiderül, hogy ezzel a problémával küzd, hisz annyira gyakori, hogy laikusként nem is tulajdonítunk neki túl nagy jelentőséget.

Éppen emiatt azonban rengeteg tévhit is él a az emberek körében, hisz bár rengeteg az érintett, a hatásmechanizmusba és a pontos következményekbe, hatásokba általában csak azok ássák bele magukat mélyebben, akik maguk is betegek, vagy egy közvetlen szerettünket diagnosztizálják. Például rengetegen összekötik a diabéteszt az állandó injekciózással, pedig erről szó sincs, a kettő nem feltétlen jár együtt. Igaz, hogy az 1-es típusú cukorbetegség valóban állandó – azaz napi szintű – kezelést igényel, ám az injekció mellett léteznek már olyan megoldások, amelyek a betegek életkörülményeit – és komfortérzetét – nagyban elősegítik. Ilyen például az inzulinpumpa, mely számítógép által vezérelt, és képes automatikusan adagolni az inzulint, figyelve az épp aktuális vércukorszintet. A 2-es típus esetében – ideértve a terhességi cukorbetegséget – sokszor pontosan beállított diétával, illetve gyógyszeres kúrával is kiváló eredményeket lehet elérni.

Ugyancsak gyakori tévhit, hogy kizárólag az elhízás és a mértéktelen cukorfogyasztás okoz diabéteszt. A vizsgálatok alapján ugyan valóban magasabb kockázatnak vannak kitéve a túlsúlyos emberek – esetükben nagyjából ötszörös az esély a betegség kialakulására -, ám egyáltalán nem törvényszerű, hogy aki elhízott, az diabéteszes lesz. Ez természetesen csak a 2-es típusúra igaz, hisz az 1-es az egy egészen más fajta, – egész pontosan autoimmun – betegség, mely során a saját immunrendszerünk támadja meg a hasnyálmirigy inzulin termelésért felelős sejtjeit, emiatt aztán teljes hiány lép fel. Utóbbi betegség kialakulásának pontos okai egyelőre nem is ismertek, folyamatosan zajlanak kutatások a témában, és a tudomány jelenlegi állása szerint az sem kizárt, hogy valamilyen szinten öröklődik, ahogy az sem, hogy vírus okozza a problémát. Ezzel együtt érdemes megtenni mindent, hogy elkerüljük a diabétesz kialakulását, hisz egészséges étkezéssel, és rendszeres testmozgással jelentősen csökken az esélye, hogy idővel 2-es típusú cukorbetegségünk legyen.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs