2022. május 16.
Tényleg létezik a kajakóma, és ez az oka

Vannak azok a szerencsések, akik az étkezésükben is katonás rendet tartanak. Nem feltétlen arra gondolunk, hogy pontosan, kalóriára ki van számolva minden egyes adag, de jól megtervezetten, az egész napra egyenletesen elosztva tartják azt a 3-5 étkezést.

Ez persze nem kevés tudatosságot és tervezést igényel, arról nem is beszélve, hogy ezt csak az engedheti meg magának, akinek bőven van szabadideje, vagy legalábbis nagyon korán kel reggelente. A mai, rohanó világban ugyanis nagyon nagy luxusnak számít, ha valaki nyugodt körülmények között meg tud reggelizni, arról nem is beszélve, hogy ezt egy tízórai, egy ebéd és egy uzsonna követi jó esetben, és ez a három étkezés ez mind a munkaidőnk alatt van. Hogy ezt nap, mint nap véghez tudjuk vinni, ahhoz előkészületek kellenek, be kell csomagolni a kajákat, na és persze ha törik, ha szakad, amikor eljön az idő, akkor enni kell. Így azonban szép egyenletesen elosztva visszük be a kalóriákat, emiatt aztán sosem vagyunk éhesek, a vércukor és inzulin szintünk pedig a normál tartományban mozog.

Sajnos akik kevésbé kiváltságosak – vagy csak simán lustábbak -, azok számára marad a B-opció, azaz a reggeli kihagyása mellett pár falat munka közben, majd ha úgy adja a helyzet, akkor egy kiadós ebéd, de könnyen lehet, hogy az sem jön össze. Cserébe viszont a vacsora az dupla – vagy épp tripla – adag, ami után aztán jön a kíméletlen kajakóma. Ennek oka elsősorban az, hogy szénhidrátokban – főképp cukorban – gazdag és nagy mennyiségű ételt fogyasztottunk, a vércukor szintünk ettől hirtelen megemelkedett, és az éberségünkért felelős neuron inaktív állapotba kerül. Emellett persze az is igaz, hogy a testünk ilyenkor teljes gőzzel az emésztésre koncentrál, emiatt aztán fáradtnak és lustábbnak érezzük magunkat. Ha pedig beüt a kajakóma, akkor egy lazább testmozgás, egy kis séta sokat segíthet, ám a legjobban akkor járunk, ha nehéz, szénhidrátban gazdag ételek helyett inkább a rostokban gazdag táplálékokat részesítjük előnyben. Ezzel nem csak az emésztésünkkel teszünk jót, de a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is csökkentjük.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs