2015. október 20.
Szúnyogriasztó praktikák vegyszer nélkül

A tavasztól őszig tartó időszakban a zümmögő vérszívó rovarok, a szúnyogok keserítik az életünket. Rendkívül bosszantó, amikor álomra hajtjuk a fejünket, egy zümmögő kis rovar pedig csak arra vár, hogy vacsorázhasson belőlünk. Ilyenkor felkapcsoljuk a villanyt, elvakult szemekkel próbáljuk megtalálni a kis ocsmányságot, hogy levadászhassuk. Ez általában nem sikerül…

[wp_ad_camp_1]

Számos szúnyogriasztó készítmény áll rendelkezésünkre. Azonban ezeket szeretjük elkerülni, hiszen a vegyszeres készítményekkel szemben mindig fenntartásaink vannak. Szerencsére az otthonainkban olyan praktikákat is alkalmazhatunk, amelyek nem vegyszeralapúak, így biztonságosan használhatók a nap huszonnégy órájában is.

A rovarok valamiért egyes illatokat és egyes természetes anyagokat olyannyira nem kedvelnek, hogy riasztószerként hatnak rájuk. A szúnyogoknak is megvannak a mumusaik… A gyógynövények illata nagyon sok rovarfaj számára elviselhetetlen bűz, így távol is maradnak tőlük. Nem kivétel a szúnyog sem; a rozmaring, a bazsalikom, a menta, a levendula, a babér, a szegfűszeg vagy a citromfű is hatékony lehet a szúnyogok elriasztásában. Nincs más dolgunk, mint néhányat elöltetni egy virágcserépbe, majd az ablakban helyezni.

Nagyanyáink előszeretettel alkalmazták ugyanilyen célra a paradicsomot, amelynek a levele olyan illatanyagokat termel, amelyek a rovarok számára taszító. A hatékonysága viszont megkérdőjelezhető, ezért érdemes más házi praktikákat is kipróbálni. Ilyen például az ecet, ami roppant hatékonynak minősül a rovarok elriasztásában. Egyetlen gond van vele, zárt térben az emberek ellen is hatékony; mi sem szívesen maradunk egy erősen ecetszagú helyiségben. Ha végképp nem váltak be ezek a praktikák, akkor maradnak a patikákban kapható készítmények. De mielőtt azokra fanyalodnánk, tegyünk egy próbát a természetes rovarriasztókkal!

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs