November az őszi-téli átmenet időszaka, amikor a konyhánkban a melegítő, tartalmas fogások kerülnek előtérbe. A szezonalitás nemcsak fenntarthatóbbá teszi a főzést, de ízletesebb és tápanyagokban gazdagabb alapanyagokat is garantál. Íme egy lista a novemberben elérhető szezonális zöldségekről és gyümölcsökről, valamint néhány egyszerű és ízletes receptötlet!
Novemberi zöldségek
- Káposztafélék: fejes káposzta, kelkáposzta, lila káposzta, kelbimbó
- Gyökérzöldségek: sárgarépa, fehérrépa, cékla, zeller, paszternák
- Tökfélék: sütőtök
- Hagymafélék: vöröshagyma, fokhagyma, póréhagyma
- Egyéb: burgonya, édesburgonya, spenót
Novemberi gyümölcsök
- Alma és körte
- Birsalma
- Citrusfélék (narancs, citrom, mandarin – bár importált, ebben az időszakban frissen érkezik)
- Dió és mogyoró
Receptötletek novemberi alapanyagokból
1. Sütőtökkrémleves fűszeresen
Hozzávalók:
- 1 kg sütőtök
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 500 ml zöldségalaplé
- 200 ml kókusztej vagy tejszín
- Olívaolaj, só, bors, szerecsendió, gyömbér (friss vagy porított)
Elkészítés:
- A sütőtököt meghámozzuk, felkockázzuk, a hagymát és fokhagymát apróra vágjuk.
- Egy lábasban olívaolajon megpirítjuk a hagymát és fokhagymát, majd hozzáadjuk a sütőtököt.
- Felöntjük zöldségalaplével, és fűszerezzük. Addig főzzük, amíg a sütőtök megpuhul.
- Botmixerrel krémesítjük, hozzáadjuk a kókusztejet vagy tejszínt, majd még pár percig főzzük.
- Tálaláskor pirított tökmaggal vagy friss kenyérrel kínáljuk.
2. Kelbimbós gratin sajtkrémmel
Hozzávalók:
- 500 g kelbimbó
- 200 ml főzőtejszín
- 100 g reszelt sajt (parmezán vagy trappista)
- 1 gerezd fokhagyma
- Olívaolaj, só, bors, szerecsendió
Elkészítés:
- A kelbimbót megtisztítjuk, megmossuk, majd forró, sós vízben 5 percig előfőzzük.
- Egy hőálló tálat kivajazunk, a kelbimbót belehelyezzük.
- A tejszínt összekeverjük reszelt sajttal, apróra vágott fokhagymával és a fűszerekkel, majd a kelbimbóra öntjük.
- 180°C-on 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
3. Céklasaláta almával és dióval
Hozzávalók:
- 2 nagy cékla
- 2 alma
- 50 g dió
- 1 evőkanál citromlé
- 1 evőkanál méz
- 2 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
- A céklát héjastul megfőzzük vagy megsütjük, majd meghámozzuk és vékony szeletekre vagy kockákra vágjuk.
- Az almát szintén felkockázzuk, és a céklához adjuk.
- Egy tálban összekeverjük az olívaolajat, citromlevet és mézet, majd az öntetet a salátára öntjük.
- Tálalás előtt durvára tört dióval megszórjuk.
4. Zellerkrémes burgonyapüré
Hozzávalók:
- 500 g burgonya
- 250 g zeller
- 50 ml tej vagy tejszín
- 50 g vaj
- Só, bors, friss petrezselyem
Elkészítés:
- A burgonyát és a zellert meghámozzuk, felkockázzuk, majd sós vízben puhára főzzük.
- Leszűrjük, és a vajjal, tejjel vagy tejszínnel krémesre törjük.
- Fűszerezzük sóval, borssal, majd apróra vágott petrezselyemmel díszítjük.
5. Birskörte kompót fűszeresen
Hozzávalók:
- 4-5 db birsalma vagy birskörte
- 1 liter víz
- 200 g cukor vagy méz
- 1 rúd fahéj
- 3-4 szem szegfűszeg
- 1 citrom héja és leve
Elkészítés:
- A birsalmát vagy birskörtét megmossuk, felkockázzuk (héjastul is lehet).
- A vizet a cukorral, fűszerekkel és citromlével felforraljuk, majd hozzáadjuk a gyümölcsöket.
- Lassú tűzön főzzük, amíg a gyümölcs megpuhul, de nem esik szét.
- Melegen vagy hidegen tálaljuk – akár desszertként, akár köretként.
Miért jó a szezonalitás?
- Friss és tápanyagdús: A szezonális termények rövidebb idő alatt kerülnek a piacokra, így megőrzik ízüket és tápanyagaikat.
- Fenntartható: Helyi alapanyagokat vásárolva csökkentheted az ökológiai lábnyomod.
- Költséghatékony: A szezonális termékek általában olcsóbbak, mint az importált áruk.
Próbáld ki ezeket a recepteket, és élvezd a november ízeit a konyhádban!