Skip to content

Bekesmmk

Azoknak, akiknek fontos a PR és annak ereje…

Menu
  • Kapcsolat
Menu

Szezonalitás a konyhában: zöldségek és gyümölcsök receptjei

Posted on 2025. február 4. kedd

November az őszi-téli átmenet időszaka, amikor a konyhánkban a melegítő, tartalmas fogások kerülnek előtérbe. A szezonalitás nemcsak fenntarthatóbbá teszi a főzést, de ízletesebb és tápanyagokban gazdagabb alapanyagokat is garantál. Íme egy lista a novemberben elérhető szezonális zöldségekről és gyümölcsökről, valamint néhány egyszerű és ízletes receptötlet!

Novemberi zöldségek

  • Káposztafélék: fejes káposzta, kelkáposzta, lila káposzta, kelbimbó
  • Gyökérzöldségek: sárgarépa, fehérrépa, cékla, zeller, paszternák
  • Tökfélék: sütőtök
  • Hagymafélék: vöröshagyma, fokhagyma, póréhagyma
  • Egyéb: burgonya, édesburgonya, spenót

Novemberi gyümölcsök

  • Alma és körte
  • Birsalma
  • Citrusfélék (narancs, citrom, mandarin – bár importált, ebben az időszakban frissen érkezik)
  • Dió és mogyoró

Receptötletek novemberi alapanyagokból

1. Sütőtökkrémleves fűszeresen

Hozzávalók:

  • 1 kg sütőtök
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 500 ml zöldségalaplé
  • 200 ml kókusztej vagy tejszín
  • Olívaolaj, só, bors, szerecsendió, gyömbér (friss vagy porított)

Elkészítés:

  1. A sütőtököt meghámozzuk, felkockázzuk, a hagymát és fokhagymát apróra vágjuk.
  2. Egy lábasban olívaolajon megpirítjuk a hagymát és fokhagymát, majd hozzáadjuk a sütőtököt.
  3. Felöntjük zöldségalaplével, és fűszerezzük. Addig főzzük, amíg a sütőtök megpuhul.
  4. Botmixerrel krémesítjük, hozzáadjuk a kókusztejet vagy tejszínt, majd még pár percig főzzük.
  5. Tálaláskor pirított tökmaggal vagy friss kenyérrel kínáljuk.

2. Kelbimbós gratin sajtkrémmel

Hozzávalók:

  • 500 g kelbimbó
  • 200 ml főzőtejszín
  • 100 g reszelt sajt (parmezán vagy trappista)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • Olívaolaj, só, bors, szerecsendió

Elkészítés:

  1. A kelbimbót megtisztítjuk, megmossuk, majd forró, sós vízben 5 percig előfőzzük.
  2. Egy hőálló tálat kivajazunk, a kelbimbót belehelyezzük.
  3. A tejszínt összekeverjük reszelt sajttal, apróra vágott fokhagymával és a fűszerekkel, majd a kelbimbóra öntjük.
  4. 180°C-on 20 perc alatt aranybarnára sütjük.

3. Céklasaláta almával és dióval

Hozzávalók:

  • 2 nagy cékla
  • 2 alma
  • 50 g dió
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál méz
  • 2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

  1. A céklát héjastul megfőzzük vagy megsütjük, majd meghámozzuk és vékony szeletekre vagy kockákra vágjuk.
  2. Az almát szintén felkockázzuk, és a céklához adjuk.
  3. Egy tálban összekeverjük az olívaolajat, citromlevet és mézet, majd az öntetet a salátára öntjük.
  4. Tálalás előtt durvára tört dióval megszórjuk.

4. Zellerkrémes burgonyapüré

Hozzávalók:

  • 500 g burgonya
  • 250 g zeller
  • 50 ml tej vagy tejszín
  • 50 g vaj
  • Só, bors, friss petrezselyem

Elkészítés:

  1. A burgonyát és a zellert meghámozzuk, felkockázzuk, majd sós vízben puhára főzzük.
  2. Leszűrjük, és a vajjal, tejjel vagy tejszínnel krémesre törjük.
  3. Fűszerezzük sóval, borssal, majd apróra vágott petrezselyemmel díszítjük.

5. Birskörte kompót fűszeresen

Hozzávalók:

  • 4-5 db birsalma vagy birskörte
  • 1 liter víz
  • 200 g cukor vagy méz
  • 1 rúd fahéj
  • 3-4 szem szegfűszeg
  • 1 citrom héja és leve

Elkészítés:

  1. A birsalmát vagy birskörtét megmossuk, felkockázzuk (héjastul is lehet).
  2. A vizet a cukorral, fűszerekkel és citromlével felforraljuk, majd hozzáadjuk a gyümölcsöket.
  3. Lassú tűzön főzzük, amíg a gyümölcs megpuhul, de nem esik szét.
  4. Melegen vagy hidegen tálaljuk – akár desszertként, akár köretként.

Miért jó a szezonalitás?

  1. Friss és tápanyagdús: A szezonális termények rövidebb idő alatt kerülnek a piacokra, így megőrzik ízüket és tápanyagaikat.
  2. Fenntartható: Helyi alapanyagokat vásárolva csökkentheted az ökológiai lábnyomod.
  3. Költséghatékony: A szezonális termékek általában olcsóbbak, mint az importált áruk.

Próbáld ki ezeket a recepteket, és élvezd a november ízeit a konyhádban!

Archívum

  • 2025. május (4)
  • 2025. április (14)
  • 2025. március (8)
  • 2025. február (12)
  • 2025. január (2)
  • 2024. december (7)
  • 2024. november (10)
  • 2024. október (8)
  • 2024. szeptember (8)
  • 2024. augusztus (10)
  • 2024. július (14)
  • 2024. június (12)
  • 2024. május (6)
  • 2024. április (6)
  • 2024. március (8)
  • 2024. február (6)
  • 2024. január (16)
  • 2023. december (4)
  • 2023. november (4)
  • 2023. október (2)
  • 2023. szeptember (16)
  • 2023. augusztus (10)
  • 2023. július (13)
  • 2023. június (10)
  • 2023. május (10)
  • 2023. április (4)
  • 2023. március (10)
  • 2023. február (12)
  • 2023. január (6)
  • 2022. december (8)
  • 2022. november (28)
  • 2022. október (16)
  • 2022. szeptember (22)
  • 2022. augusztus (20)
  • 2022. július (20)
  • 2022. június (38)
  • 2022. május (25)
  • 2022. április (38)
  • 2022. március (26)
  • 2022. február (44)
  • 2022. január (32)
  • 2021. december (31)
  • 2021. november (64)
  • 2021. október (40)
  • 2021. szeptember (36)
  • 2021. augusztus (41)
  • 2021. július (34)
  • 2021. június (48)
  • 2021. május (34)
  • 2021. április (32)
  • 2021. március (41)
  • 2021. február (40)
  • 2021. január (58)
  • 2020. december (50)
  • 2020. november (40)
  • 2020. október (41)
  • 2020. szeptember (31)
  • 2020. augusztus (47)
  • 2020. július (32)
  • 2020. június (34)
  • 2020. május (36)
  • 2020. április (28)
  • 2020. március (21)
  • 2020. február (33)
  • 2020. január (16)
  • 2019. december (24)
  • 2019. november (38)
  • 2019. október (8)
  • 2019. szeptember (14)
  • 2019. augusztus (24)
  • 2019. július (6)
  • 2019. június (13)
  • 2019. május (22)
  • 2019. április (8)
  • 2019. március (26)
  • 2019. február (18)
  • 2019. január (8)
  • 2018. december (22)
  • 2018. november (30)
  • 2018. október (33)
  • 2018. szeptember (20)
  • 2018. augusztus (20)
  • 2018. július (22)
  • 2018. június (24)
  • 2018. május (24)
  • 2018. április (22)
  • 2018. március (25)
  • 2018. február (16)
  • 2018. január (16)
  • 2017. december (22)
  • 2017. november (37)
  • 2017. október (31)
  • 2017. szeptember (35)
  • 2017. augusztus (25)
  • 2017. július (29)
  • 2017. június (28)
  • 2017. május (13)
  • 2017. április (27)
  • 2017. március (30)
  • 2017. február (19)
  • 2017. január (19)
  • 2016. december (18)
  • 2016. november (26)
  • 2016. október (30)
  • 2016. szeptember (17)
  • 2016. augusztus (10)
  • 2016. július (6)
  • 2016. június (16)
  • 2016. május (18)
  • 2016. április (12)
  • 2016. március (14)
  • 2016. február (8)
  • 2016. január (28)
  • 2015. december (12)
  • 2015. november (24)
  • 2015. október (24)
  • 2015. szeptember (10)
  • 2015. augusztus (21)
  • 2015. július (14)
  • 2015. június (22)
  • 2015. május (24)
  • 2015. április (28)
  • 2015. március (21)
  • 2015. február (27)
  • 2015. január (21)
  • 2014. december (31)
  • 2014. november (30)
  • 2014. október (29)
  • 2014. szeptember (28)
  • 2014. augusztus (14)
  • 2014. július (19)
  • 2014. június (11)
  • 2014. május (13)
  • 2014. április (20)
  • 2014. március (18)
  • 2014. február (21)
  • 2014. január (25)
  • 2013. december (25)
  • 2013. november (18)
  • 2013. október (6)
  • 2013. szeptember (22)
  • 2013. augusztus (11)
  • 2013. július (17)
  • 2013. június (8)
  • 2013. május (5)
  • 2013. április (11)
  • 2013. március (2)
  • 2013. február (22)
  • 2013. január (27)
©2025 Bekesmmk | Design: Newspaperly WordPress Theme