2022. március 17.
Szerinted mi kell gyermeked nyugodt alvásához?

A jó alvás elősegíti a növekedést és az egészséges fejlődést. Alvás közben az agyalapi mirigy serkenti a növekedési hormonok termelődését, ezért a nyugodt alvás fontossága megkérdőjelezhetetlen. A jó alváshoz több minden szükséges, többek között egy kellemes gyerek ágynemű szett is.

De mi kell a nyugodt alváshoz?

  • A gyerekeknek (és a felnőtteknek is) 18-20 C° elegendő a szobában, ahol alszanak. Ne legyen túl meleg, hiszen melegben rosszabb az alvás minősége.
  • Rendszeresen szellőztessük a gyerekszobát, mivel a friss, oxigéndús levegő szintén segíti a jó alvást. Reggel, ébredés után mindenképpen nyissuk ki az ablakot. Téli hónapokban este nem szerencsés kinyitni, a kellemetlen füst ugyanis beszivárog.
  • Megfelelően nyugodt, biztonságérzetet adó környezet szükséges a gyerekek egészségéhez, ami mentálisan is és minden szempontból hatással van rájuk.
  • A nyugodt alváshoz szükséges még egy kényelmes ágy és kényelmes, puha, finom gyerek ágyneműhuzat garnitúra is.

Nem tulajdonítunk elég fontosságot a gyerek ágynemű szettre, pedig jelentősebb, mint gondolnánk. Otthon is, de az óvodában még fontosabb, hogy kedvenc gyerek ágyneműhuzat garnitúrájuk ölelésében aludjanak a gyerekek. Biztonságot ad és megnyugvást, ha a megszokott illattal átjárt gyerek ágyneműhuzat és ovis paplan párna között feküdhet le a kis manónk az oviban. Azonban az otthoni környezetben is fontos, hogy legyen saját gyerek ágyneműje. Egyrészt a gyerekeknek kényelmesebb is az ovis ágynemű, mint a nehéz és nagyméretű felnőtt paplan párna.

Az ovis ágynemű és az ovis ágyneműhuzat mérete:

  1. Paplan: 90×140 cm
  2. Párna: 40×50 cm

Kispárna nincs a gyerek ágynemű garnitúrában, mivel a gyerekek számára egy párna bőven elég, nincs szükség a fejük alá ettől több.

Milyen az igazán jó gyerek ágyneműhuzat?

Egy gyerek ágyneműhuzat más, mint a felnőtt. Míg a felnőtt ágyneműhuzat garnitúrák között többségben kevert szálas pamut anyagúakat találunk (80% pamut, 20% poliészter), addig a tökéletes gyerek ágyneműhuzat garnitúra 100% pamut.

A gyerekek érzékeny bőrűek, mely hamar érzékenyen reagál a szintetikus anyagokra. A 100% pamut anyag teljesen természetes, s festésük is szigorú előírások alapján történik, a bőrre ártalmatlan anyagokkal.

A gyerek ágyneműhuzat mintája kedves és vidám, gyakran állatfigurás és mesefigurás. A népszerű mesehősök, melyeket megkedveltek, szintén megnyugtatják őket, amikor alvási idő van. Hamarabb ágyba bújnak, ha a szeretett kis hercegnők, szuperhősök, kisautók, stb. van az ágyneműjükön.

A gyermekek nyugodt alvásához könnyen hozzájárulhatunk. Ha ők nyugodtan alszanak, akkor mi, szülők is jobban alszunk, kipihentebben ébredünk.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs