2021. április 14.
Számok bűvöletében: Szerencsejáték függőség

Filmekben gyakran láthatunk rulettjátékost, aki az utolsó fillérjét is eljátssza, vagy pókerjátékost, aki addig nem áll fel az asztaltól, amíg mindent el nem veszít. Aki hajlamos rá, az bármelyik szerencsejátéktól függővé válhat.

[wp_ad_camp_1]

A szerencsejáték a legtöbb embernek szórakozást jelent, ám vannak, akik képtelenek befejezni a játékot, a nyerést kényszeresen hajszolók családjuk életét is megnehezítik. A felnőttek több mint negyede veszélyeztetett. A játékszenvedély nem testi függőséget jelent, lényege a mindennapok valóságától való menekülés. A beteg számára nagyon csábító a hirtelen megszerezhető nyeremény lehetősége. A nyeréshez elvezető folyamat izgalma, a közben jelentkező adrenalinszint emelkedése jelentik azt az érzést, amiért a függő szinte bármire hajlandó. A szerencsejáték-függőség következtében kialakulhatnak súlyos anyagi gondok. A bűntudat, eladósodottság titkolása miatt családi és baráti kapcsolatok romolhatnak meg.

A játék kényszere minden más kapcsolat elé helyeződik, hazudik magának és környezetének is a szenvedélybeteg ember. Súlyos esetben a munkáját is elveszítheti. A játékfüggőség súlyos betegség, az illető nem képes kontrollálni, hogy mennyi időt és pénzt költ el a nyeremény hajszolására. Azért sem tud leállni, mert az elveszített pénzt vissza akarja nyerni, és ez újabb és újabb kockáztatásra sarkallja. Akkortól számít betegnek egy szerencsejátékos, ha a játék már életviteli problémákat okoz, hátráltatja a munkát, rombolja a kapcsolatokat. Jellemző az ígérgetés, hogy befejezi a játékot, ezt azonban nem képes betartani. A beteg kezelése kognitív viselkedésterápiával történhet, mindenképpen szakemberhez kell fordulni. Számos önsegítő csoport is segíti emellett a gyógyulást.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs