2021. szeptember 18.
Szakma vagy diploma?

A pályaválasztás az ember életének egyik fontos kérdése, ám nem könnyű a választás, hogy milyen irányba induljunk el. Legfontosabb választáskor, hogy milyen terület érdekel, ezen kívül figyelembe kell venni a karrierlehetőségeket is.

A diploma nem garancia a magasabb fizetésre, sok esetben egy jó szakmával rendelkező ügyes szakember jóval többet keres, mint egy diplomás. Hazánkban hiány mutatkozik asztalos, kőműves szakemberekből és CNC esztergályosokból. Aki külföldi munkavégzésen gondolkodik, célszerű szakács, ápoló esetleg hegesztő szakmák elvégzésén gondolkodni. Ehhez persze a nyelvtudásunkat és fejleszteni kell. Van olyan karrier, amit csak diplomával valósíthatunk meg, például az oktatással kapcsolatos vagy a tudományos szakmák, valamint az orvosi pálya. A nagyvállalatoknál és az állami szférában sem találhatunk vezető beosztásban senkit diploma nélkül.

Mérlegelnünk kell azt is, hogy mennyi időt szánunk a tanulmányainkra. A diploma megszerzése több ideig tart, mint a szakma elsajátítása, így pályánkat is később kezdhetjük el. A diploma nemcsak több időt, hanem több anyagi ráfordítást és több kitartást is igényel. Az állam jelenleg két szakma elvégzését támogatja, míg bizonyos egyetemi szakok csak költségtérítéses formában indulnak ezért anyagi helyzetünket is mérlegelnünk kell. Munka mellett is van lehetőségünk tanulni, számos esti és levelező tagozaton induló képzés közül választhatunk. Természetesen nem feltétlenül kell választani diploma és szakma között, dönthetünk úgy is, hogy szakmai képzés után jelentkezünk a felsőoktatásba, ahol a megszerzett tapasztalatok előnyünkre válhatnak. Ugyanígy a diploma megszerzése után is dönthetünk úgy, hogy kitanulunk egy új szakmát, bármikor lehetőségünk van pályát módosítani.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs