2015. augusztus 28.
Szabadkai Arborétum, egy eldugott kincsesbánya

Kadarkút egy kis település Somogy megyében, Kaposvártól mintegy 28 kilométernyire. Ezen kis településen található Magyarország egyik védett arborétuma, melyet egyénileg és csoportosan is lehet látogatni.

[wp_ad_camp_1]

Szabadkai Tibor arborétuma egy egészen különleges dolog, hiszen magánemberként kezdte el a különleges fajok begyűjtését és nagyon hamar felkeltette a szakma érdeklődését, majd elismerésüket is megkapta. Az ő kertje a Dunántúl egyik páratlan arborétuma, amelynek több, mint 3000 négyzetméterén 290 fajta örökzöldet, 350 fajta évelő növényt és 213 fajta cserjét, 87 sziklakerti hagymás növényt, 17 díszfát, 30 féle télálló kaktuszt és 40 mediterrán növényt tár a növénykedvelők szeme elé. Olyan ritkaságokkal is büszkélkedhet, melyek országos viszonylatban is jelentősek. Szabadkai Tibor eredeti szakmáját tekintve ács. A növények iránti rajongása katonakorából származik, mikor 1982-ben kezébe akadt egy arborétumokról szóló könyv. A kertészkedést könyvekből, magán úton tanulta meg. Növényeit botanikus ismerőseitől kapja országon belül és külföldről is, nagyon sok növény postán érkezik meg hozzá. Minden egyes növénykét számítógépen tart nyilván, fejlődésüket pontosan adminisztrálja. Somogy megyében csak nála látható a csíkos levelű gyöngyvirág, de nem ez az egyetlen ritkasága.

A Szabadkai Arborétumot, melynek pontos címe Kadarkút, Körmendi utca 51., a Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatósága természetvédelmi területté nyilvánította 2000-ben. Még a Mohave-sivatagból is van növénye, de olyan fenyővel is rendelkezik, amely 3,6 kilós tobozokkal örvendezteti meg gazdáját, ezen kívül van arborétumában kínai szecsuáni mamutfenyő, ami 35 méteresre nő. De van itt babér, cédrusok, ciprusok, borostyánfák, páfrányfenyők.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs