2022. február 22.
Svájc rejtett ékköve: Lausanne

A Genfi-tóra néző magas dombokon fekvő Lausanne városa a magával ragadó tájat és a büszke kultúrát ötvözi, és ezzel nagyszerű úti célt kínál a turistáknak. Bár Svájc negyedik legnagyobb városa, nemzetközileg mégis sokkal kevésbé ismert, mint például Bern vagy Genf.

Pedig sokkal inkább megtapasztalható itt a valódi svájci életérzés, mint a nagyobb metropoliszokban és – ha lehet ilyet mondani – nem csak az emberek vendégszeretőbbek, de az árak is valamivel mérsékeltebbek, mint a fővárosban és környékén. A legfőbb látnivalók megtekintéséhez akár egy hosszúhétvége is elegendő, de az sem fog sokat unatkozni, aki egy – vagy akár két – hetet eltölt ezen a varázslatos helyen. Utazásunkat érdemes némiképp az időjáráshoz igazítani, hisz Svájc ezen része szép időben nyújtja a legnagyobb élményt. Érdemes azonban figyelembe venni, hogy Lausanne hírhedten csapadékos területen fekszik, így a főszezon helyett nyugodtan látogassuk inkább szeptember végén, október elején.

Tekintve, hogy elég nagyok a távolságok – a szintkülönbségekről már nem is beszélve -, ezúttal gyaloglás helyett inkább támaszkodjunk a tömegközlekedésre. Szerencsére ez – akárcsak Svájcban nagyjából minden – is kifogástalan és metróval, trolival és busszal mindenhová gyorsan, kényelmesen és nem utolsósorban olcsón eljuthatunk. Kalandos utunkat érdemes az óvárosban kezdeni, ahol találkozhatunk a történelem egy-egy darabjával, mint amilyen a Place de la Palud téren található Fontaine de la Justice szökőkút, illetve a 15. században épült városháza. Ezt követően leküzdve a falépcsők rengetegét, elérünk a 13. században épült székesegyházhoz. Ezt követően pedig már csak választani nehéz, hogy a múzeumok sorát látogassuk végig, netán tegyünk egy hatalmas kirándulást a tavon, mely elválasztja Svájcot Franciaországtól, avagy inkább betérjünk az egyik családias hangulatú étterembe és elköltsünk egy fenséges ebédet. A választások száma a végtelenhez közelít és akármerre indulunk, biztos, hogy olyan élményekkel gazdagodunk, amelyek egy életen át felejthetetlenek lesznek.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs