2021. november 30.
Stefan Ahnhem izgalmas könyvei egy helyen!

Az univerzumnak megvan az ok-okozati törvénye. De mi, emberek, nem igazán láthatjuk működés közben, mert az univerzum túlságosan hatalmas és bonyolult. Próbálunk okokat tulajdonítani mindennek, amit tapasztalunk, de ez többnyire spekuláció. Más szóval, cselekvőképességet keresünk – minden általunk észlelt cselekvés ágensét keressük. A való életben ítéleteink gyakran tévesek: sokkal konkrétabb cselekvésre gyanakszunk, mint amilyen valójában van.

Stefan Ahnhem elérhető a book24.hu weboldalon, tehát keressen fel minket bátran és megtalálhatja a teljes könyvkészletet az árakkal együtt. A történetek arra tanítanak bennünket, hogy keressük az ágenseket. A történetekben hozzászoktunk ahhoz, hogy megtudjuk, ki volt a jelenség ágense – de ezt a legjobban a krimikben tudjuk megtenni. Az egész történet arra épül, hogy kiderüljön, ki követte el a bűncselekményt. Tehát ha a történetek azért léteznek, hogy megtanítsanak nekünk valamit, ami segít túlélni, akkor a krimik ezt különösen hatékonyan teszik. Nem csak értelmet keresünk a véletlenszerű jelenségek mögött azzal, hogy ágenseket találunk. Értelmet keresünk az emberek tevékenysége mögött. Azt gondoljuk, hogy amit mások tesznek, az motivált, hogy tetteik mögött olyan okok és esetleg célok állnak, amelyek esetleg nem nyilvánvalóak.

Valójában hajlamosak vagyunk azt feltételezni, hogy az emberek motivációi hasonlóak a miénkhez. Nehezen értjük meg azokat az embereket, akik például kevésbé lelkiismeretesek nálunk – vagy annál inkább azok. A körülöttünk élők indítékainak megértése nagyon is emberi szükséglet, azért tesszük, hogy eligazodni tudjunk társadalmi környezetünkben. A krimi egyfajta játékteret biztosít ennek a készségnek a gyakorlásához. Mert egy krimiben valójában nem az az érdekes, hogy ki csinált mit, hanem az, hogy miért tette. Egy krimi végén szinte mindig fel kell fedni a bűnöző indítékát. Amennyiben érdekes krimiket olvasna nézzen be a book24.hu weboldalra.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs