2015. augusztus 24.
Robot mentőkutya a veszélyes helyekre

Valószínűleg kevés olyan embert találni, aki ne látta volna a felrúghatatlan robotkutyáról közzétett és igen népszerű videót. Spot, erre a névre hallgat a robotállat, Egy nagyon masszív, tökéletes kidolgozottságú eszköz, ami felépítésében, mozgásában egy ló mintájára készült.

[wp_ad_camp_1]

Spot gyártója a Boston Dynamics folyamatosan fejleszti robotjait, így Spotnak számos elődje van, de egyik sem olyan különleges és jól hasznosítható, mint az újdonság. Az új robotkutya bármilyen terepen képes talpon maradni és haladni, körülbelül úgy, mint egy igazi kutya vagy ló. Először csak lépkedni tudott, de a fejlesztők néhány igazítása után Spot már futni is képes a saras, kavicsos, csúszós lejtőn, emelkedőn egyaránt. Az előző verziókhoz képest nagy előrelépés, hogy a robot már nem benzinnel működik, hanem elektromos árammal, így mozgástere sokkal korlátlanabb, lehetséges felhasználási területeinek száma sokkal nagyobb.

Spot 73 kilogramm, de így is harminc kilóval könnyebb, mint elődje. A robotot szenzorokkal és fejlett „intelligenciával” alkották meg, így nagyon nagy hasznát lehet majd venni akár mentőkutyaként is. Olyan helyekre, ahová élő állatot veszélyes lenne beküldeni vagy nagy erőkifejtésre van szükség, Spot lehet a felmentő sereg egymagában. A hő, kisebb tűz vagy áramütés nem okoz kárt benne, de egy élő állat könnyen halálát leli a veszedelmes körülmények között. Az ember védelmében és segítségére tanították ki a mentőkutyákat, most a robotkutya felmentheti őket és védelmük érdekében inkább ezeket lehet bevetni a kritikusabb helyszíneken. A robotkutya nyilván újabb fejlesztéseken fog átesni, így méghatékonyabbá válhat, sőt több méretben is elkészülhet, valamint specifikusan egy-egy területre, feladatra kalibrálható.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs