2022. április 18.
Régóta köhögsz? Ez lehet az oka!

Az ősz és a tél a kellemetlen, nyirkos időjárás, és persze a villámgyorsan terjedő vírusok ideje, s bármennyire is vigyázunk magunkra – és a higiéniára -, hatalmas szerencse kell ahhoz, hogy legalább egyszer ne kapjunk el valami kellemetlen nyavalyát.

A legtöbb ilyen fertőzés pedig légúti problémákkal is jár, amelyek elsőszámú tünete a köhögés. Noha rendkívül zavaró – és egyben megterhelő is -, ilyenkor legalább tisztában vagyunk azzal, hogy mi okozza, és hogy a betegség elmúltával ez a panaszunk is csak egy kellemetlen emlék lesz csupán. Azonban megesik, hogy a köhögés önmagában jelentkezik, nem pedig kísérő tünetként, ráadásul hosszasan velünk is marad. Ez nem csak felettébb dühítő, de egy idő után ijesztő is, és ha az ember elkezd utána olvasni annak, hogy mi okozhatja, akkor rémesebbnél rémesebb diagnózisokra bukkan, ezért aztán jó, ha tudjuk, hogy jó pár tényező kiválthatja az elhúzódó köhögést, és az esetek nagy részében szó sincs róla, hogy túlságosan komoly lenne a baj.

Az esetek jelentős részében ugyanis olyan triviális ok áll a háttérben, mint amilyen például a stressz. Ez főleg akkor okozhat ilyen tünetet, ha a stressz forrása pontosan meghatározható – azaz például a munkahely miatt, vagy párkapcsolati problémák okán van -, és ha az ok megszűnik, akkor a tüneteink is javulnak. Ugyancsak sokszor megesik, hogy a hetekig – hónapokig tartó köhögést allergia, vagy asztma váltja ki. Ha erre gyanakszunk, akkor nem érdemes kísérletezni és mindenképpen el kell menni egy kivizsgálásra, hisz mindkét problémára létezik hatékony megoldás. Ez a tanács pedig úgy alapjaiban megszívlelendő, a folytonos köhögés ugyanis mindig valamilyen problémára utal – ráadásul többnyire olyanra, ami még ha nem is életveszélyes, ettől függetlenül szinte biztos, hogy magától nem fog elmúlni -. Ezért aztán amint úgy érezzük, hogy nincs rendben a krákogásunk, ne halogassuk a dolgot, és keressük fel orvosunkat, mert minél előbb derül fény a probléma okára, annál gyorsabban jön a segítség is.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs