2019. február 09.
Pünkösd 2019-ben mikorra esik?

Pünkösdöt a Húsvét utáni hetedik vasárnapon ünnepeljük. Amely ugyan úgy, mint a Húsvét szintén egy mozgó ünnep, így minden évben másik dátumra esik. Ám a Húsvéttal szoros összefüggésben állnak.

[wp_ad_camp_1]

Pünkösd 2019-ben június 9.-ére esik, majd ezt követi a Pünkösd hétfő, melyet június 10.-én ünneplünk. Ám mit is ünneplünk Pünkösd vasárnapján? Bizonyára sokan nem tudják, ám ezen a napon a Szentlélek kiáramlásának a megemlékezése történik a keresztény világban. A keresztény Pünkösd a egy zsidó ünnepből ered, amely héberül Sávoút jelent. Amely a törvényadásnak, illetve az új kenyérnek az ünnepét jelentette. Az Ószövetségben három fő ünnep rendeltetett el, ebből a Pünkösd az 50. nap, vagy a középső ünnep. Melyet a Húsvét előz meg, és a Karácsony követ. Mint sok másik jeles ünnephez, így a pünkösdhöz is nagyon sok hagyomány kötődik. Ilyen pl. a Májusfa állítás. Vagyis a hagyományok szerint nem csak májusban, de ilyenkor is állítanak májusfát. Egyes településeken az a szokás, hogy a májusban állított májusfát, ilyenkor bontják le. A májusfa zöldellő ágai a természet állandó megújulását jelképezi. A májusfát szalagokkal, étellel és itallal díszítik.

Az egyik nagyon közkedvelt szokás még a Pünkösdi király és királyné választás. Ez a szokás egészen  a középkorig vezethető vissza, ahol a Pünkösdi királyt ügyességi versenyek alapján választották meg. Aki megnyerte az állandó vendég volt a lakodalmakban és kocsmákban ingyen ihatott. A tisztsége akár egy évig is tarthatott. A Pünkösdi királynét öt lány közül választották, aki a legkisebb és legszebb volt, az volt a királyné. Akit körbe vittek a faluban és közben termékenység mondákat hangoztattak. További információkat a pontosido.com oldalán talál. Illetve még nagyon sok más érdekességgel is várjuk az érdeklődőket.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs