2021. november 03.
Ózonos fertőtlenítő Budapest egész területén!

A légkörben az ózon kártékony légszennyező anyag és üvegházhatást okozó gáz, de egy hős a sztratoszférában, ahol az ózonréteg megvéd minket a napfény káros UV-sugárzásától. De az ember kezében az ózon harmadik szerepet játszik: a fertőtlenítés céljára szolgál. Miért olyan jó fertőtlenítőszer az ózon (O3)? Egyszerűen, mert van benne megfelelő anyag ehhez.

Ózonos fertőtlenítő Budapest városában elérhető az ozonbiztos.hu weboldalra látogatva, ezért nem kell messzire mennie, nézzen be hozzánk és itt mindent megtudhat amit tudni érdemes az ózonról. Az ózon szerkezete erős oxidálószerré teszi. A gázfázisban sok biológiai és szerves molekulában található kettős kötésekkel reagálhat. Vízben még reaktívabb és lebomlik, és olyan fajokat képez, mint a szuperoxid-ion (O2-), a hidroperoxilgyök (HO2) és a hidroxilgyök (OH), amelyek számos biológiai molekulát megtámadnak. Ezek a tulajdonságok együttesen az ózont hatékony módszerré teszik a szerves szennyeződések és biológiai egységek, például baktériumok, vírusok, gombák és protozoonok eltávolítására. A baktériumok esetében például az ózon reagál és megtöri a sejtfalat (lízis), majd megtámadhatja a sejten belüli alapvető anyagokat, például a fehérjéket és az enzimeket, elpusztítva a szervezetet.

A vírusok deaktiválódnak a környező zsíros lipid- vagy fehérjebevonatok, valamint belső RNS- vagy DNS-összetevőik elleni támadások révén. Az ózon felfedezését gyakran Christian F. Schönbein német/svájci vegyésznek tulajdonítják, aki először 1840-ben írt róla. Azonban az ózon sajátos és összetéveszthetetlen szaga miatt az emberi orr jóval azelőtt észlelte az ózont. Az „ózon” szó a görög „ozein” szóból származik, ami azt jelenti, hogy „szagolni”. További részletekért és ózonos fertőtlenítésért nézzen be az ozonbiztos.hu weboldalra.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs