2022. június 14.
Óvatosan kell bánni a savcsökkentő gyógyszerek szedésével

A reflux rengeteg ember életét keseríti meg napi szinten, szerencsére ma már nem kell beletörődni ebben a roppant kellemetlen állapotba, hisz rengeteg gyógyszer létezik, amivel kordában lehet tartani a gyomorsav rakoncátlankodását.

Reflux esetében – ahogy az a nevéből is sejthető – a gyomortartalom egy része visszajut a nyelőcsőbe, súlyosabb esetben igen nagy távolságokra, akár a torokig. Ezt a záróizom nem megfelelő működése okozza, és a legnagyobb gondot az jelenti, hogy a visszafolyó sav irritálja a nyelőcső falát, ami fájdalommal, köhögéssel jár és extrémebb esetekben a mindennapok életminőségét is nagyban rontja. Ezen a betegségen aránylag könnyedén lehet segíteni savlekötő, illetve savtermelést akadályozó gyógyszerekkel. Ezek többsége vény nélkül beszerezhető, azaz a totális biztonság látszatát keltik, ám a legújabb kutatások eredményei arra engednek következtetni, hogy sok esetben a mellékhatások igen komolyak lehetnek.

A fő problémát ebből a szempontból az jelenti, hogy ezeknek a készítményeknek a szedése a legtöbbször nem időszakos. Teljes nyugalommal használhatóak pár hetes periódusokban, ám aki refluxban szenved, az az enyhülés érdekében évekig, sőt, akár évtizedekig is alkalmazza ezeket, méghozzá sokszor napi szinten. Ez azonban a tudomány jelenlegi állása szerint növeli a demencia kialakulásának a kockázatát, és emellett nagyon súlyos veseelégtelenséget is okozhat. Ám ugyanakkor a kezeletlen reflux is járhat komoly szövődményekkel, így az sem megoldás, ha inkább teljes mértékben elhagyjuk a tablettákat – arról nem is beszélve, hogy súlyos esetben ez nem is kivitelezhető, hisz aki nagyon refluxos, az létezni is alig bír savlekötő nélkül -. A legjobb, amit ilyenkor tehetünk, az az, hogy amennyire csak lehetséges, megpróbáljuk kideríteni, hogy mi a panaszunk kiváltó oka. A stresszes életmód? Esetleg – ahogy az esetek nagy részében – a táplálkozásunk? Mindenképpen érdemes elhagyni a fűszeres, zsíros ételeket – akár drasztikusan -, hisz ha megtaláljuk, hogy mire vagyunk érzékenyek, akkor jó eséllyel gyógyszerek nélkül is kordában tarthatjuk a refluxot.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs