Skip to content

Bekesmmk

Azoknak, akiknek fontos a PR és annak ereje…

Menu
  • Kapcsolat
Menu

Őszi befőzés: hogyan tárold el a szezon gyümölcseit télire?

Posted on 2025. október 12. vasárnap

Ahogy hűvösödnek a napok, és a piacokon roskadásig telnek a standok almával, szilvával, körtével és birsalmával, eljön az idő, hogy az ősz ízeit üvegekbe zárjuk. A befőzés nemcsak spórolós megoldás, hanem igazi szertartás – a lassúság, a gondoskodás és a tudat, hogy télen is megkóstolhatjuk az őszt. Ha szeretnéd, hogy a kamrád tele legyen házi finomságokkal, mutatom, hogyan érdemes nekikezdeni!

🧺 1. Válaszd ki a legjobb alapanyagokat

A befőzés alapja a friss, érett, de nem túlérett gyümölcs.
Az őszi szezonban ezek a legnépszerűbbek:
🍎 alma – kompóthoz, almaszószhoz
🍐 körte – lekvárba, gyümölcskocsonyába
🍑 őszibarack – dzsemnek, szirupnak
🍇 szőlő – mustnak, zselének
🍒 szilva – klasszikus lekvárnak
🍏 birsalma – sajt és zselé formában

💡 Tipp: Válassz szezonális, helyi termelőtől származó gyümölcsöt – ízletesebb és tartósabb lesz.

🍋 2. Az előkészítés titka

Mielőtt főzni kezdenél, a legfontosabb lépés a tisztaság.

  • Mosd meg alaposan a gyümölcsöket, és távolítsd el a hibás részeket.

  • Az üvegeket és fedeleket sterilizáld:
    forró vízben 10 percig, majd hagyd megszáradni tiszta konyharuhán.

🫙 Tipp: Ha biztosra akarsz menni, az üvegeket sütőben is sterilizálhatod (10 perc 120°C-on).

🍯 3. Lekvár, dzsem, kompót – mit készíts?

Az őszi gyümölcsökből rengeteg finomság készülhet:

🍎 Almás fahéjas lekvár

Klasszikus íz, ami palacsintába és süteménybe is tökéletes.
Adj hozzá egy kevés citromlevet és fahéjat – mennyei illata lesz.

🍇 Szilvalekvár sütőben

A hagyományos „szilvalekvár főzés” egyszerűbb verziója:
tedd a szilvát tepsibe, süsd 3-4 órán át alacsony hőfokon, és keverd időnként – cukor sem kell hozzá!

🍐 Fűszeres körtekompót

A körte remekül illik vaníliához, szegfűszeghez, fahéjhoz.
Télen húsok mellé vagy desszertként is isteni.

🍏 Birsalmasajt

A régi idők klasszikusa: sűrűre főzött, formába öntött birspép.
Hűvös helyen hetekig eláll, és gyönyörű ajándék is lehet.

🧂 4. Tartósítás természetesen

Sokan félnek a tartósítószerektől, pedig természetes módszerekkel is elérheted, hogy a befőtt sokáig elálljon.

  • Cukor: természetes tartósító (főként lekvárokhoz, szirupokhoz).

  • Citromlé: megőrzi a gyümölcs színét és frissességét.

  • Forró üvegbe töltés: a legbiztonságosabb mód – a forró lekvárt azonnal töltsd steril üvegbe, zárd le, és fordítsd fejre 5 percre.

  • Dunsztolás: csomagold be melegen az üvegeket takaróba, és hagyd lassan kihűlni – így vákuum képződik.

🏷️ 5. Címkézd és tárold helyesen

Ha mindennel elkészültél, ne feledkezz meg a címkézésről!
Írd rá a tartalmát és a dátumot (pl. „Fahéjas almás lekvár – 2025. okt.”).

Tárolás:

  • hűvös, sötét helyen (kamra, pince, spejz)

  • felbontás után hűtőben

  • a befőttek akár 1 évig is elállnak

💡 Tipp: A szépen díszített üvegek (vászon tető, masni, felirat) tökéletes karácsonyi ajándékok is lehetnek! 🎁

Archívum

  • 2025. október (5)
  • 2025. szeptember (2)
  • 2025. augusztus (2)
  • 2025. július (10)
  • 2025. május (4)
  • 2025. április (14)
  • 2025. március (8)
  • 2025. február (12)
  • 2025. január (2)
  • 2024. december (7)
  • 2024. november (10)
  • 2024. október (8)
  • 2024. szeptember (8)
  • 2024. augusztus (10)
  • 2024. július (14)
  • 2024. június (12)
  • 2024. május (6)
  • 2024. április (6)
  • 2024. március (8)
  • 2024. február (6)
  • 2024. január (16)
  • 2023. december (4)
  • 2023. november (4)
  • 2023. október (2)
  • 2023. szeptember (16)
  • 2023. augusztus (10)
  • 2023. július (13)
  • 2023. június (10)
  • 2023. május (10)
  • 2023. április (4)
  • 2023. március (10)
  • 2023. február (12)
  • 2023. január (6)
  • 2022. december (8)
  • 2022. november (28)
  • 2022. október (16)
  • 2022. szeptember (22)
  • 2022. augusztus (20)
  • 2022. július (20)
  • 2022. június (38)
  • 2022. május (25)
  • 2022. április (38)
  • 2022. március (26)
  • 2022. február (44)
  • 2022. január (32)
  • 2021. december (31)
  • 2021. november (64)
  • 2021. október (40)
  • 2021. szeptember (36)
  • 2021. augusztus (41)
  • 2021. július (34)
  • 2021. június (48)
  • 2021. május (34)
  • 2021. április (32)
  • 2021. március (41)
  • 2021. február (40)
  • 2021. január (58)
  • 2020. december (50)
  • 2020. november (40)
  • 2020. október (41)
  • 2020. szeptember (31)
  • 2020. augusztus (47)
  • 2020. július (32)
  • 2020. június (34)
  • 2020. május (36)
  • 2020. április (28)
  • 2020. március (21)
  • 2020. február (33)
  • 2020. január (16)
  • 2019. december (24)
  • 2019. november (38)
  • 2019. október (8)
  • 2019. szeptember (14)
  • 2019. augusztus (24)
  • 2019. július (6)
  • 2019. június (13)
  • 2019. május (22)
  • 2019. április (8)
  • 2019. március (26)
  • 2019. február (18)
  • 2019. január (8)
  • 2018. december (22)
  • 2018. november (30)
  • 2018. október (33)
  • 2018. szeptember (20)
  • 2018. augusztus (20)
  • 2018. július (22)
  • 2018. június (24)
  • 2018. május (24)
  • 2018. április (22)
  • 2018. március (25)
  • 2018. február (16)
  • 2018. január (16)
  • 2017. december (22)
  • 2017. november (37)
  • 2017. október (31)
  • 2017. szeptember (35)
  • 2017. augusztus (25)
  • 2017. július (29)
  • 2017. június (28)
  • 2017. május (13)
  • 2017. április (27)
  • 2017. március (30)
  • 2017. február (19)
  • 2017. január (19)
  • 2016. december (18)
  • 2016. november (26)
  • 2016. október (30)
  • 2016. szeptember (17)
  • 2016. augusztus (10)
  • 2016. július (6)
  • 2016. június (16)
  • 2016. május (18)
  • 2016. április (12)
  • 2016. március (14)
  • 2016. február (8)
  • 2016. január (28)
  • 2015. december (12)
  • 2015. november (24)
  • 2015. október (24)
  • 2015. szeptember (10)
  • 2015. augusztus (21)
  • 2015. július (14)
  • 2015. június (22)
  • 2015. május (24)
  • 2015. április (28)
  • 2015. március (21)
  • 2015. február (27)
  • 2015. január (21)
  • 2014. december (31)
  • 2014. november (30)
  • 2014. október (29)
  • 2014. szeptember (28)
  • 2014. augusztus (14)
  • 2014. július (19)
  • 2014. június (11)
  • 2014. május (13)
  • 2014. április (20)
  • 2014. március (18)
  • 2014. február (21)
  • 2014. január (25)
  • 2013. december (25)
  • 2013. november (18)
  • 2013. október (6)
  • 2013. szeptember (22)
  • 2013. augusztus (11)
  • 2013. július (17)
  • 2013. június (8)
  • 2013. május (5)
  • 2013. április (11)
  • 2013. március (2)
  • 2013. február (22)
  • 2013. január (27)
©2025 Bekesmmk | Design: Newspaperly WordPress Theme