Skip to content

Bekesmmk

Azoknak, akiknek fontos a PR és annak ereje…

Menu
  • Kapcsolat
Menu

Október a befőzés hónapja: Gyümölcsök és zöldségek elrakása télire

Posted on 2024. október 30. szerda

Az október a befőzés hónapja, hiszen a kertben és a piacokon is bőséggel találhatunk friss, érett gyümölcsöket és zöldségeket, amelyek tökéletes alapanyagok a télire való elrakáshoz. Az ősz e színpompás időszaka kiválóan alkalmas arra, hogy lekvárokat, dzsemeket, savanyúságokat és különféle kompótokat készítsünk, így megőrizve az idény gyümölcseinek és zöldségeinek ízét a hideg hónapokra is.

Ebben az időszakban a piacok polcait ellepik a fűszeres aromájú almák, a lédús körték, a szaftos szilvák, valamint a sütőtökök és egyéb őszi finomságok, amelyeket számtalan módon felhasználhatunk. Emellett ilyenkor van itt az ideje a káposzta, cékla, uborka és egyéb zöldségek savanyításának is, amelyek elengedhetetlen kiegészítői a téli fogásoknak. A házi befőzés nemcsak az otthon melegét hozza el, de lehetőséget ad arra is, hogy saját ízlésünk szerint kísérletezzünk a különféle fűszerekkel, ízesítésekkel, és új családi recepteket is megalkossunk. A következőkben áttekintjük a legnépszerűbb befőzési technikákat és ízkombinációkat, valamint adunk néhány hasznos tippet a tartósításhoz és a tároláshoz is.

Savanyított Káposzta

A savanyított káposzta nemcsak ízletes, hanem egészséges is, hiszen tele van probiotikumokkal.

Hozzávalók:
  • 1 kg káposzta, vékonyra szeletelve
  • 1 evőkanál só
  • ízlés szerint bors, babérlevél
Elkészítés:
  1. Tedd a káposztát egy nagy tálba, és dörzsöld be a sóval.
  2. Hagyd állni 30 percig, hogy levet engedjen, majd töltsd sterilizált üvegbe, és nyomkodd le, hogy a káposzta teljesen a saját leve alatt maradjon.
  3. Tartsd szobahőmérsékleten pár napig, majd tedd hűtőbe.

Cékla Savanyúság

A cékla savanyítva is finom, ráadásul szép színfoltja lehet a téli asztalnak.

Hozzávalók:
  • 1 kg cékla
  • 500 ml víz
  • 100 ml ecet
  • 1 evőkanál só
  • 1 evőkanál cukor
  • 2-3 babérlevél
Elkészítés:
  1. A céklát főzd meg, majd hámozd meg és szeleteld fel.
  2. Keverd össze a vizet, ecetet, sót és cukrot egy lábosban, majd forrald fel.
  3. A céklaszeleteket helyezd sterilizált üvegekbe, öntsd rá a forró ecetes levet, és zárd le.

3. Különleges Ötletek és Fűszerezési Tippek

  • Fűszerek: A befőttek és savanyúságok különlegesebbek lesznek, ha fűszerekkel egészítjük ki őket, mint például szegfűszeg, fahéj, mustármag vagy torma.
  • Kombinációk: Kísérletezhetsz különböző gyümölcs- és zöldségkombinációkkal, például alma és sütőtök vagy káposzta és paprika keverékével.
  • Alacsony cukortartalmú lekvárok: Ha csökkenteni szeretnéd a cukor mennyiségét, használj természetes édesítőszereket vagy sűríts pektinnel, amely segít megőrizni a lekvárok állagát.

4. Tárolás és Tartósítás

  • Sterilizálás: Mindig alaposan sterilizáld az üvegeket és fedőket. Ehhez tedd őket forró vízbe, és hagyd, hogy teljesen megszáradjanak.
  • Vákuumzárás: Miután a forró befőtteket az üvegekbe töltötted, zárd le és állítsd őket fejjel lefelé néhány percre, hogy vákuum alakuljon ki.
  • Hűvös helyen tárolás: A befőttek és savanyúságok hűvös, sötét helyen akár egy évig is eltarthatók.

5. Ötletek Felhasználáshoz

  • A lekvárokat és dzsemeket kenyérre kenve, sütemények töltelékeként vagy joghurtba keverve élvezheted.
  • A savanyúságok remek kiegészítői lehetnek pörkölteknek, főzelékeknek vagy szendvicsekhez.
  • Az őszi befőzött termékek remek ajándékok is lehetnek, ha egy szép szalaggal és címkével ellátott üvegben adod őket.

Az október tökéletes alkalom arra, hogy elraktározd az ősz ízeit a hidegebb hónapokra, így bármikor élvezheted a friss gyümölcsök és zöldségek aromáját. Kellemes befőzést és élvezetes kóstolást!

Archívum

  • 2025. május (4)
  • 2025. április (14)
  • 2025. március (8)
  • 2025. február (12)
  • 2025. január (2)
  • 2024. december (7)
  • 2024. november (10)
  • 2024. október (8)
  • 2024. szeptember (8)
  • 2024. augusztus (10)
  • 2024. július (14)
  • 2024. június (12)
  • 2024. május (6)
  • 2024. április (6)
  • 2024. március (8)
  • 2024. február (6)
  • 2024. január (16)
  • 2023. december (4)
  • 2023. november (4)
  • 2023. október (2)
  • 2023. szeptember (16)
  • 2023. augusztus (10)
  • 2023. július (13)
  • 2023. június (10)
  • 2023. május (10)
  • 2023. április (4)
  • 2023. március (10)
  • 2023. február (12)
  • 2023. január (6)
  • 2022. december (8)
  • 2022. november (28)
  • 2022. október (16)
  • 2022. szeptember (22)
  • 2022. augusztus (20)
  • 2022. július (20)
  • 2022. június (38)
  • 2022. május (25)
  • 2022. április (38)
  • 2022. március (26)
  • 2022. február (44)
  • 2022. január (32)
  • 2021. december (31)
  • 2021. november (64)
  • 2021. október (40)
  • 2021. szeptember (36)
  • 2021. augusztus (41)
  • 2021. július (34)
  • 2021. június (48)
  • 2021. május (34)
  • 2021. április (32)
  • 2021. március (41)
  • 2021. február (40)
  • 2021. január (58)
  • 2020. december (50)
  • 2020. november (40)
  • 2020. október (41)
  • 2020. szeptember (31)
  • 2020. augusztus (47)
  • 2020. július (32)
  • 2020. június (34)
  • 2020. május (36)
  • 2020. április (28)
  • 2020. március (21)
  • 2020. február (33)
  • 2020. január (16)
  • 2019. december (24)
  • 2019. november (38)
  • 2019. október (8)
  • 2019. szeptember (14)
  • 2019. augusztus (24)
  • 2019. július (6)
  • 2019. június (13)
  • 2019. május (22)
  • 2019. április (8)
  • 2019. március (26)
  • 2019. február (18)
  • 2019. január (8)
  • 2018. december (22)
  • 2018. november (30)
  • 2018. október (33)
  • 2018. szeptember (20)
  • 2018. augusztus (20)
  • 2018. július (22)
  • 2018. június (24)
  • 2018. május (24)
  • 2018. április (22)
  • 2018. március (25)
  • 2018. február (16)
  • 2018. január (16)
  • 2017. december (22)
  • 2017. november (37)
  • 2017. október (31)
  • 2017. szeptember (35)
  • 2017. augusztus (25)
  • 2017. július (29)
  • 2017. június (28)
  • 2017. május (13)
  • 2017. április (27)
  • 2017. március (30)
  • 2017. február (19)
  • 2017. január (19)
  • 2016. december (18)
  • 2016. november (26)
  • 2016. október (30)
  • 2016. szeptember (17)
  • 2016. augusztus (10)
  • 2016. július (6)
  • 2016. június (16)
  • 2016. május (18)
  • 2016. április (12)
  • 2016. március (14)
  • 2016. február (8)
  • 2016. január (28)
  • 2015. december (12)
  • 2015. november (24)
  • 2015. október (24)
  • 2015. szeptember (10)
  • 2015. augusztus (21)
  • 2015. július (14)
  • 2015. június (22)
  • 2015. május (24)
  • 2015. április (28)
  • 2015. március (21)
  • 2015. február (27)
  • 2015. január (21)
  • 2014. december (31)
  • 2014. november (30)
  • 2014. október (29)
  • 2014. szeptember (28)
  • 2014. augusztus (14)
  • 2014. július (19)
  • 2014. június (11)
  • 2014. május (13)
  • 2014. április (20)
  • 2014. március (18)
  • 2014. február (21)
  • 2014. január (25)
  • 2013. december (25)
  • 2013. november (18)
  • 2013. október (6)
  • 2013. szeptember (22)
  • 2013. augusztus (11)
  • 2013. július (17)
  • 2013. június (8)
  • 2013. május (5)
  • 2013. április (11)
  • 2013. március (2)
  • 2013. február (22)
  • 2013. január (27)
©2025 Bekesmmk | Design: Newspaperly WordPress Theme