2019. szeptember 08.
Növelheti-e a szájvíz a vérnyomását?

A Cellular and Infection Microbiology folyóiratban megjelent új kutatások azt mutatják, hogy a szájvízben talált antiszeptikus vegyület elpusztítja a “barátságos” orális baktériumokat, amelyek segítenek fenntartani a normális vérnyomásszintet. Az új kutatások szerint a szájvíz elpusztíthatja a „barátságos” orális baktériumokat, amelyek komoly következményekkel járhatnak az ember szív- és érrendszeri egészségére.

[wp_ad_camp_1]

A kutatók tudják, hogy a belünk  befolyásolja az általános egészséget, de talán kevésbé nyilvánvaló az orális baktériumok és a különböző egészségügyi feltételek közötti kapcsolat. A közelmúltban számos olyan tanulmányról számoltak be, amelyek az ínybetegségeket és az egyes baktériumok felhalmozódását a szájban Alzheimer-kórral, szív- és érrendszeri betegségekkel és légzőrendszeri megbetegedésekkel kapcsolatban jelentették be. A különböző baktériumok közötti jó egyensúlyt mutató orális mikrobió a betegség fennmaradását megőrzi. A tanulmányok azt mutatták, hogy ha ez az egyensúly felborul, akkor „hozzájárul az orális és egész test szisztematikus betegségeihez”, mint a gyulladásos bélbetegség, az Alzheimer-kór, a reumatoid arthritis, az elhízás, az atherosclerosis és a cukorbetegség.

Az új kutatások rámutatnak arra, hogy a kiegyensúlyozott orális mikrobiom segít fenntartani a jó szív- és érrendszeri egészséget azáltal, hogy elősegíti az étrend-nitrát nitrogén-monoxiddá (NO) való átalakulását. Aggasztó azonban, hogy az új tanulmány azt mutatja, hogy a klórhexidin, a szájvíz antiszeptikus anyaga megölheti a NO-termelő baktériumokat, ami viszont növelheti a szisztolés vérnyomást. A kutatók “16S rRNS génszekvenálást és elemzést” alkalmaztak annak vizsgálatára, hogy a klórhexidin antiszeptikus szájvizet naponta kétszer használják 1 héten át, 26 egészséges egyénben megváltoztatta az orális bakteriális közösségeket és a vérnyomást, és úgy találták hogy legtöbbjük magasabb vérnyomást mutatott egy hét után.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs