2016. május 20.
New York – a nagy alma

A várost, amely sosem alszik, vagyis New York-ot sokszor emlegetjük nagy almaként, azzal viszont nincs mindenki tisztában, hogy miért is kapta New York ezt a nevet. Ezen becenév eredetéről rengeteg teória, mendemonda és sztori kering, és mi most összegyűjtöttük a történeteket egy csokorba.

[wp_ad_camp_1]

Az első ilyen, a harlemi mendemonda, amely szerint az 1940-es években létezett egy Big Apple nevű klub, vagy inkább lebúj, ami több filmforgatásnak adott helyszínt abban az időben, 1938-ban pedig megjelent egy könyv is, amelyben már Harlem városrészt is elnevezték Nagy Almának. Egy olyan teória is létezik, amely szerint az 1930-as évekbeli jazz-zenészek kezdték el New York-ot Nagy Almának hívni, mert volt egy olyan mondásuk miszerint sok alma terem a siker fáján, de nagy alma csak egy van. Természetesen a nagy alma jelentette ebben az esetben New Yorkot, hiszen akkoriban csak ott lehetett igazán befutni sikeres jazz-zenészként.

1924-ből is van egy történet mely szerint John J. Fitzgerald, a New York Morning egyik sportújságírója Around the Big Apple néven hozott létre egy rovatot, majd később bevallotta, hogy a versenyeken a zsokéktól és a fogathajtóktól hallotta először a Nagy Alma nevet, amellyel ők igazából a díjakra utaltak. Ennek a sztorinak egy másik verziója az, hogy lovászfiúk nevezték el New York-ot Nagy Almának, mert az akkori lóversenypályák alma formájúak voltak. A 70-es évekből is van egy történet, mely szerint Charles Gilette, egy New York-i ügynökség elnöke turistákat akart csábítani New York-ba, és azért hogy javítson a város arculatán, az almát tette a város szimbólumává, amely szerethető és hiteles is. Ezek voltak tehát New York becenevének, a Nagy Almának a keletkezésével kapcsolatos mendemondái és történetei, amelyek viszont mai napig nem bizonyítottak.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs