2021. október 11.
Nene – a Hawaii lúd

Hawaii állami madara, a nene természetvédelmi sikertörténet, de még mindig a világ legritkább lúdja, és további segítségre van szükség a megőrzéséhez. Tudjon meg többet az Anatidae madárcsalád e tagjáról és arról, hogy mitől olyan egyedi, ebben a tájékoztatóban, beleértve azt is, hogyan hol láthatja ezt a madarat.

A nene klasszikus liba kinézettel rendelkezik, hosszú, vékony nyakkal és vastag, háromszög alakú kúp csőrrel. A nemek hasonlóak, bár a nőstények kisebbek és vékonyabbak mint a hímek. Az arc, az áll és a nyak hátsó része fekete, kontrasztban a krémes, sima arccal, amely enyhe narancssárga árnyalatot mutathat. A nyak és a torok oldala fehéres színű, és a nyak oldalán mély fekete barázdák láthatók a tollakon, ahol a bőr sötéten látszik alatta. A nyak tövében vékony barna-fekete gallér gyűrűzik. Felső része barnásszürke, halvány szegélyű, alsó része halványabb, oldalain pikkelyes csíkozású. A felső farokfedők szürkék vagy barnák, a farok alatti fedők fehérek, a farok pedig fekete. A lábak és a lábfejek feketék, de csak részben vannak borítva úszóhártyával, ellentétben a legtöbb vízimadárral.

A fiatal hawaii libák hasonlóak a kifejlett libákhoz, de összességében barnásabb színűek, és nyaki jegyeik nem egyértelműek. Ezek csendes libák, halkan kiáltva néha, amely hasonló hangzású, mintha egy kancsó szája fölé fújnánk a levegőt. A hangmagasság lehet alacsony vagy kissé nyikorgó. Különböző trombitálás és kattanás is hozzátartozik a vokalizációjukhoz, de sokkal ritkábban hallható. Ezek a libák Hawaiiban honosak, és sehol máshol a világon nem találhatók meg. Előnyben részesítik a magas vulkáni lejtőket, szórványos cserjés növényzettel, valamint a füves területeket és a bozótos erdőket, és megtalálhatók legelőkön, golfpályákon és parkokban is. Az állam több szigetén, köztük Hawaii-on, Maui-n és Kauai-n elszigetelt területeken találhatók meg.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs