2022. május 20.
Nehezen alszol el? Ezek az ételek segítenek!

Ahhoz, hogy a mindennapokban megfelelően működjünk és el tudjuk látni a rengeteg teendőnket, elengedhetetlen a megfelelő éjszakai alvás. Noha sokan úgy gondolják, hogy akár 4-5 óra elegendő számukra, valójában ez maximum rövidtávon lehetséges, és idővel visszaköszön az, hogy nem pihenünk legalább 7-8 órát.

Ám sajnos sok esetben ez nem is kizárólag döntés kérdése. Persze nem ritka, amikor mi magunk állunk be egy olyan ritmusra, ami nem teszi lehetővé, hogy a nap harmada alvással teljen – hisz előfordulhat például, hogy éjszaka is dolgozunk -, azonban gyakran szembesülhetünk azzal a kellemetlen helyzettel, hogy ugyan időben elmegyünk aludni, valahogy mégsem sikerül álomra hajtani a fejünket. Kényelmetlenül forgolódunk, a fejünkben folyton gondterhes gondolatok cikáznak, és órák telnek el, mire végre nagy nehezen elalszunk. Ez egy annyira bosszantó – sőt, idegesítő – helyzet, hogy sokan altató segítségét veszik igénybe, ám hosszú távon az sem a legjobb megoldás. Szerencsére létezik egy természetes megoldás, aminek mindenképpen érdemes egy esélyt adni, mielőtt gyógyszertári készítmény után nyúlnánk. Ez a hatóanyag pedig nem más, mint a melatonin.

A melatonin fogyasztása ugyanis rendkívül jó hatással van a szerotonin termelésre, ezáltal pedig a nyugodt, pihentető alvás minél korábbi bekövetkeztére. Szerencsére koránt sincs szükség különböző méregdrága és egzotikus ételekre ahhoz, hogy a megfelelő mennyiségű melatonint bevigyük este a szervezetünkbe, sőt, kis odafigyeléssel gyakorlatilag ez gond nélkül megvalósítható. Arra azonban mindentől függetlenül ügyeljünk, hogy ne közvetlen lefekvés előtt együk-igyuk tele magunkat, mert az sem ideális. Ha pár órával azelőtt fogyasztjuk ezeket az ételeket, mint ahogy álomra hajtanánk a fejünket, az a tökéletes. No és hogy egész pontosan miben van jó sok melatonin? Nos, az egyik legkiválóbb étel ilyen szempontból a mandula és a dió, így bátran rágcsáljunk el esténként egy-egy marékkal – arról nem is beszélve, hogy élettanilag ezek amúgy is rendkívül hasznosak -. A vacsoránk köreteként ha tehetjük, akkor válaszunk fehér rizst, hisz az is bővelkedik melatoninban, ahogy a gyümölcsök közül a banán, a kivi és a meggy is. Ha pedig megszomjazunk, akkor maradjunk a klasszikusnak mondható tej, illetve kamillatea kettősénél és a nyugodt álom szinte garantált lesz.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs