2015. június 26.
Néhány érdekes tény a patkányról

A patkánytartók sem mindig tudnak mindent házikedvenc kisrágcsálójukról. Igen különleges állatfajról van szó, melynek számos meglepő tulajdonsága van. Mit szeretnek csinálni? Mire képesek? Hogy érzik jól magukat? Íme néhány információ.

[wp_ad_camp_1]

Már régen sikerült bebizonyítani, hogy a patkányok kiemelten kíváncsi állatok, talán ők a legkíváncsibbak a hobbiálltok közül. Minden érdekli, mindent megnéz, megszagol és állandóan fülel, hátha hall valami számára fontosat. Az se baj, ha nem fontos, csak ő is tudjon róla. Könnyű felkelteni az érdeklődését, csak szólni kell neki és máris izgalomba jön. Szociálisan érzékeny állatról van szó, ezért jó neki, ha csoportosan tartjuk. Ha ez nem megoldható, akkor legalább vegyük be a “csapatba”, vegyük ki, ha épp mód van rá, ha többen vagyunk a lakásban, neki is jusson egy kicsi a társasági életből. Nem finnyás, az emberi társaság is megfelel neki. Könnyen tanítható, talán pont kíváncsisága szélesíti látókörét és ezért tanul szívesen. Számos TV produkció használ idomított patkányokat. Állítólag a 19. században kezdték el először tenyészetni őket, ráadásul pont a őatkánybefogók, hogy mindig legyen munkájuk. Ők voltak az elsők, akik felfigyeltek a rágcsáló meglepő észbeli képességeire.

A patkányt a hosszú farka kiváló egyensúlyozóvá teszi, könnyen mászik keskeny felületen és ingatag talajon is biztonságosan közlekedik. Úszni tud, szeret is. A patkány szívesen fürdőzik, ha épp olyan kedvében van. A hím patkányok szőre durvább, a nőstények játékosabbak, aktívabbak, a hímek kissé lusták. Többnyire éjszakai állat, de az ember által tartott egyedek bioritmusa megváltozik, igazodik a lehetőségekhez. Ennek ellenére, ha épp nincs semmi érdekes, valószínűleg aludni fog nappal.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs