2016. október 30.
Munka vagy hivatás?

„Válassz olyan munkát, amit szeretsz csinálni, és soha életedben nem kell dolgoznod!” – ugye mindannyiunk számára ismerősen hangzik ez a mondás? Ez mind szép és jó, a valóságban azonban nem mindig könnyű ezt kivitelezni.

[wp_ad_camp_1]

Mert mi van akkor, ha az általunk választott szakmában valami miatt mégsem tudunk elhelyezkedni? Ez ugyanis a telített munkaerőpiacon már rég nem tehetség kérdése, hiszen ha fiatalok vagyunk, akkor a szemünkre vetik, hogy nem rendelkezünk elegendő szakmai tapasztalattal, ha pedig meglenne a tapasztalat, a munkáltató arcán sokszor megjelenik egy becsmérlő fintor, majd közli velünk, hogy dinamikusabb – értsd: fiatalabb – munkaerőre vágyik. Hacsak nem vagyunk abban a szerencsés helyzetben, hogy valaki eltartson minket, amíg meg nem találjuk az „igazit” munka terén is, bizony kénytelenek leszünk elvállalni szinte bármilyen munkát, amit felkínálnak nekünk. Ezzel önmagában véve még nem is lenne baj, hiszen a számlákat csak ki kell fizetni valamiből, a gondok ott kezdődnek, amikor már jó ideje egy helyben topogunk, mi is érezzük, hogy mókuskerékben loholunk, de mégsem vagyunk képesek kiszállni. Hogy miért nem? Ennek számos oka lehet: félelem a kudarctól, attól, hogy elhagyjuk a járt utat a járatlanért, megszokás és még sorolhatnánk.

A kedves „jóakaró” ismerősök sem segítenek különösebben sokat azzal, amikor a szemünkre vetik, hogy a sok panaszkodás és nagyra-törekvés helyett jobban tennénk, ha megbecsülnénk magunkat a jelenlegi helyünkön, hiszen sokan vannak, akiknek még ilyen munka sem jut. Ez persze mind igaz, ám ha valakinek konkrét lehetősége nyílik a változtatásra, azt érdemes megragadnia! Ahogy az évek telnek-múlnak, egyre inkább hajlamosabbak vagyunk lemondani az álmainkról, mondván, hogy már úgyis túl idősek vagyunk, ha eddig kibírtuk ezen a helyen, akkor mi az a pár évtized…Azonban tudnunk kell, hogy ez nem a helyes út! Ne fásuljunk bele a mindennapokba és ne törődjünk bele olyan helyzetekbe, amelyek hosszútávon nem méltók hozzánk! Azzal, hogy a realitás talaján állunk és képesek vagyunk keményen végezni akár olyan munkát is, amely nincs az ínyünkre csak egy fényesebb jövőbe vezető utat építünk a magunk számára, ahol végre azzal foglalkozhatunk majd, amivel mindig is akartunk!

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs