2022. április 01.
Műfűvel is lehet madárbarát a kertünk

A kültéri műfű örökzöld tujafélékhez tökéletes választás, mert nincsenek lehulló falevelek, amit takarítani kellene róla. A kültéri műfű használatával egyre inkább megbarátkozunk. Számos előnye van, amik megfizethetetlenek. Ilyen az idő megtakarítás, amit a kültéri műfű ad. A fűnyírás és kertrendezés helyett időnket a családdal tölthetjük.

A kültéri műfű örökzöld, s ezt bizony a valódi gyep nem tudná biztosítani. A valódi gyep nagyon sok ápolást és babusgatást kíván, ha olyan látványra vágyunk, amit a műfű ad. Több megválaszolatlan kérdést vet fel a műfű azoknál, akiknek elegük van az örökös és végeláthatatlan kertápolásból tavasztól őszig.

Az egyik ilyen kérdés a műfű tisztítása.

A műfű tisztítása minimális energiabefektetést igényel. Sokkal ritkábban kell tisztítani, takarítani a műfüvet, mint azt elsőre gondoljuk. Ha vannak fák a műfű környezetében, akkor a faleveleket kell néha lesöpörni, vagy összegereblyézni. Ez függ a fa típusától, hogy mikor és mennyi falevelet hullajt el. A szomorúfűzfa az egyik „legpiszkosabb” fa típus. Ha műfű lerakásán gondolkodunk szomorú fűzfa alá, inkább gondoljuk át. A szomorúfűz apró levelei nem csak ősszel hullanak, hanem nyáron is. A műfű gyepet vele párosítva biztos, hogy gyakrabban kell gereblyézni.

Más azonban a helyzet az örökzöld tujafélékkel és fenyőfélékkel. Az oszlopos tuja, a smaragd tuja, a gömb tuja mind-mind gyönyörűen mutatnak a műfüves kertben anélkül, hogy faleveleket kellene takarítani a műfű gyepről. A tuja is egy fa, ahová a madarak fészkelni tudnak. Otthont adhat a galamboknak, a rigóknak, az énekes madaraknak. A fenyők és a tuják sűrű és örökzöld ágai között a madarak védelmet találnak télen is.

A kültéri műfű nem bűnös dolog. Lehet vele madárbarát, természetes kertet is létrehozni, attól nem kell a növényeknek is műnek lennie, mert műfű van a kertben és az udvaron. Ugyanúgy ültethetünk fákat és cserjéket, szép növényeket, csak jobban át kell gondolni a műfű tisztítás miatt, hogy milyen típusokat választunk.

Kültéri műfű háziállatokhoz is ajánlott.

Aki a madarakat szereti és órákig képes elnézni, hogyan repkednek az udvaron keresztül, valószínű, a négylábúakat is imádja. Tehát nem kell megijedni, ha kutya, vagy cica van a háznál és műfű telepítésén gondolkodunk. A minőségi műfüvek biztonságosak, állatbarát gyepek. Nem tudják kikaparni, vagy kiégetni a kutya- és macskapiszokkal. A kültéri műfű vízsugárral is tisztítható, sőt jót is tesz neki, ha néha felfrissítjük.

A műfüves kert ugyanúgy vonzza a bogarakat, madarakat és a házi kedvencek is szeretik.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs