2021. április 06.
Műanyag vagy fa nyílászáró?

Nem könnyű a választás, amikor azt kell eldöntenünk, hogy fa- vagy műanyag nyílászárót vásároljunk-e otthonunkba. Egy ajtó- vagy ablak megvásárlása hosszú távú befektetés, az épület hang- és hőszigetelése is ezen múlik, ezen felül nagy hatással bír otthonunk megjelenítésére.

[wp_ad_camp_1]

Választáskor ne az ár legyen a döntő szempont, ugyanis amit megspórolunk a nyílászárók árán, annak többszörösét kifizethetjük a fűtési számlákra. Célszerű, ha utánajárunk a fa- és műanyag nyílászárók összes előnyének, hátrányának és csak ezt követően választjuk ki a megfelelő típust. A műanyag nyílászárók ma már UV stabil műanyagból készülnek, így évtizedek múlva sem deformálódnak el, sárgulnak meg napsütés hatására. Tisztántartásuk is egyszerű, az üveg mellett a keret is könnyen pucolható. Nagy előnyük, hogy 20-20%-kal kerülnek kevesebbe, mint a fából készült változatok. Beépített szellőző gondoskodik arról, hogy az ablak ne légmentesen zárjon így kiküszöbölhető az esetleges penészesedés is. A szellőző tisztán tartásán kívül érdemes a szigetelőgumikat évente kétszer glicerinnel kezelni, nem is igényel más karbantartást a nyílászáró.

Aki idegenkedik a teljesen fehér felülettől, az választhat fa mintázatú nyílászárót, ami a megtévesztésig hasonlít a fa felületre. A fa nyílászárók legnagyobb előnye, hogy mintázatuk révén természetességet és egyediséget varázsolnak otthonunkra. A mai fa nyílászárókat egyszerű takarítani és ha 4-5 évente karbantartjuk a megfelelő UV védelmet adó festékkel, elkerülhetjük a víz- és nap hatására kialakuló elszíneződést, a felület megrepedezését. A szigetelőgumikat ezeknél a nyílászáróknál is ajánlott évente kétszer glicerinnel kezelni. A fa nyílászárók legnagyobb hátránya, hogy jóval drágább a beszerzésük, mint a műanyagból készült változatokat.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs