2021. szeptember 12.
Mostar, a Balkán ékszere

Bosznia-Hercegovináról sajnos még most is sokaknak a belső ellentétek és a harminc évvel ezelőtti háború ugrik be. Pedig ma már jóval nagyobb béke honol és Bosznia-Hercegovina számtalan gyönyörű helyszínnel várja az idelátogatókat.

A Balkán egyik legnépszerűbb hétvégi úti céljává vált Mostar különleges miliőjével minden bizonnyal olyan benyomást fog kelteni, mint egyetlen más hely sem, ahol eddig jártunk. A várost az UNESCO világörökség részét képező óváros és az Öreg híd teszi igazán emlékezetessé. Az Öreg híd egy felejthetetlen látnivaló, a “Stari Most” néven is ismert átkelő a Neretva folyón átívelő, kifogástalan balkáni iszlám építészetet sugárzó ikonikus építmény. A “hídőrök”, vagyis az azt védő két erődített torony (a Halebija-torony északkeleten és a Tara-torony délnyugaton) szintén megér egy látogatást és egy rövid mászást, hisz fentről az egész pompázatos vidéket belátni.

Ha már minden aprócska követ is lefotóztunk az Öreg hídnál, az utcai művészetektől kezdve a Bruce Lee-szoborig, rengeteg szép és elsőre talán kissé szokatlan dolgot találunk, amitől még jobban beleszeretünk Mostarba. A boszniai háború emlékeit őrző város még mindig rengeteg olyan helyet rejt, amelyek története nagy hatással van a látogatókra. A mesterlövész torony az egyik ilyen hely. A tornyot (nevéből adódóan nem meglepő módon) a mesterlövészek használták, hogy könnyen kiszúrják a célpontokat, ma pedig utcai művészek által díszített, és szabadon látogatható, felfedezhető. De érdemes hosszabb sétákat is megejtenünk a városban, felfedezni a történelmi osztrák-magyar építészetet, üldögélni a folyó partján, vagy épp úszni egy jó nagyot a napsütésben. Aztán amikor a nap lenyugszik, és a turisták tömegei eloszlanak, és a város kivilágosodik. Amint eljön a vacsora ideje, számtalan, kiváló étterem közül választhatunk, amelyekből gyönyörű kilátás nyílik a folyóra, szórakoztatásunkról pedig hagyományos élőzene gondoskodik. Külön öröm, hogy Mostar nem csupán felejthetetlenül gyönyörű, de igazán pénztárcabarát is, ráadásul a helyiek szívélyes vendéglátása még azután hosszan velünk marad, miután elhagytuk ezt a gyönyörű városkát.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs