2021. május 05.
Montenegró pénzneme és más részletek az országról

A Montenegrói Központi Bank tisztviselői több alkalommal jelezték, hogy az európai intézmények elvárják, hogy Montenegró az Európai Unióhoz történő csatlakozási eljárások részeként nagyon szigorúan betartsa az ERM szabályait.

[wp_ad_camp_1]

Montenegró pénzneme és további részletei megtalálhatóak az axa-assistance.hu weboldalon, tehát kattintson ide és akkor nem marad le semmiről. Nikola Fabris, a montenegrói központi bank vezető közgazdásza 2009-ben azt mondta, hogy a helyzet más volt, amikor bevezették az eurót, és hogy más államok, amelyek egy későbbi szakaszban szintén fontolóra vették az euró egyoldalú bevezetését, például Horvátország és Bosznia Hercegovinának szembe kellett volna nézniük az EU szankcióival, és fel kellett volna függeszteni csatlakozási folyamatukat, ha előrelépnének. Az euró használatával kapcsolatos vitát elemzők a csatlakozási tárgyalások során várhatóan megoldották a problémákat. Diplomaták jelezték, hogy nem valószínű, hogy Montenegró kénytelen lesz megállítani az euró forgalmát országában. 2013-ban Radoje Zugi, Montenegró pénzügyminisztere kijelentette, hogy “gazdaságilag irracionális lenne visszatérni saját pénzneméhez.” Ehelyett azt reméli, hogy Montenegró megengedheti az euró megtartását, és megígérte, hogy “Montenegró kormánya teljesíteni fog néhány fontos feltételt az euró megtartása érdekében, például a költségvetési megfelelést”.

2007-ben Montenegró stabilizációs és társulási megállapodást írt alá az Európai Unióval, majd 2008 decemberében benyújtotta tagsági kérelmét, és 2010-ben végül hivatalos jelölt státuszt kapott.  2012-ben Montenegró lett az első olyan ország a jelenlegi hat nyugat-balkáni állam közül, amely megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat az EU-val, és sok tisztviselő szerint ez idáig az uniós tagság felé vezető úton az élen jár. További részletekért és információkért nézzen be hozzánk az axa-assistance.hu weboldalra.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs