2021. január 25.
Modernkori gladiátorok: ketrecharcosok

A küzdelem természetes része a mindenkori életünknek, már az őskortól hozzátartozik az emberi létezéshez. A sport szabályok által behatárolt küzdelem, amit a versenyszellem hat át. Ma világunkban, ahol az önvédelem egyre fontosabb, népszerűek a különböző küzdősportok.

[wp_ad_camp_1]

Minden olyan sportág a küzdősport gyűjtőfogalom alá tartozik, ahol az szembenálló felek puszta kézzel, valamilyen eszközzel, felszereléssel vagy anélkül, egymással érintkezve megadott adott szabályok szerint tusakodnak a győzelem elérése érdekében. Az egyik legagresszívabb küzdősport az MMA, vagyis a ketrecharc. Neve a Mixed Martial Arts rövidítése, aminek a jelentése: kevert küzdősportok. A sportág a brazil Vale Tudo nevű küzdősportból alakult ki, a kilencvenes évektől vált egyre népszerűbbé. A legnagyobb MMA-s szervezet az 1993-ban alapított UFC (Ultimate Fighting Championship). A küzdelem kezdetben ringben, 2003 óta Hadzisz Lázár ötlete alapján kör alakú, hat- vagy nyolcszögletű ketrecben folyik.

Az MMA-ban lényegében minden megengedett: az ütés, a rúgás, a földharc, ha az ellenfél padlón van, akkor sem kell a küzdelmet abbahagyni. Földre vinni a másikat nemcsak ütéssel-rúgással, hanem gyakorlatilag bárhogy lehet: dobással, lökéssel. Olyan hibrid küzdősport, ahol az ökölvívás, a cselgáncs, a birkózás, és szinte az összes küzdősport szabályait egyesítik, így az összes ütés és rúgástechnika engedélyezett, az ágyékrészek támadásának kivételével. Kötelező védőfelszerelés csupán a fogvédő és az ujjakat szabadon hagyó kesztyű, ami lehetővé teszi, hogy a harcosok a küzdelem során fogni is tudjanak. Nem tervezik bevezetni az olimpiára, mivel rendkívül erőszakos sportágról van szó, ellenben vagy pont emiatt az MMA nézettségi népszerűsége a pankrációéval és az ökölvívással vetekszik.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs