2021. augusztus 30.
Mit tegyünk, hogyha a kutyánk válogat?

A kutyatartók körében nagyon sok elmélet létezik az állatok helyes táplálásával kapcsolatban. Ami a legfontosabb, hogy nem szabad bedőlni a reklámoknak, és kizárólag kutyatáppal etetni őket, mert az hosszútávon maradandó károsodásokat fog okozni a gyomrukban, és a májukban.

A lehető legjobb döntés, hogyha a kutyus változatos ételeket kap. Ez az étrend magába foglalhatja a tápokat is, de tartalmazni a kell otthoni ételeket is, mint amilyen például a főtt hús, a csontok, vagy akár a zöldségek. Hogyha valaki ezt betartja, akkor azzal nagyban meghosszabbítja az állatka életét, vagy legalábbis biztosítja azt, hogy ne legyenek gondok a gyomrával. Ez így önmagában nagyon szép, és elméletileg kivitelezhető is lenne, viszont az már egy másik kérdés, hogy a kutyus kapható lesz-e rá. Az ilyenkor a probléma, hogy a konzerves tápokban nagyon sok ízfokozó van, és hogyha a kutya megízleli azt, akkor már sokkal kisebb eséllyel akar majd másfajta ételeket fogyasztani. Ezért, hogyha csak tehetjük, már kiskorában szoktassuk ahhoz, hogy nem csak a konzerves ételek léteznek, és hogyha lehet, akkor ne is adjunk neki csak azt. Viszont, hogyha már nem áll fenn ez a lehetőség, mert ízfokozós ételeken nőtt fel, akkor sincs minden veszve, hiszen van rá lehetőség, hogy változatosan tápláljuk a továbbiakban a kutyust.

Ez nagyon sok odafigyelést igényel, de mindenképpen megéri energiát fordítani rá, mert nagyon sok minden múlhat rajta. Legelőször is, azt érdemes megpróbálni ilyenkor, hogy próbáljuk „becsempészni” a másfajta ételeket is az étrendbe, de ne egyből, hanem fokozatosan. Először csak heti egyszer, aztán pár nap után, aztán pedig kéthetente. Hogyha ez sikerül, akkor a lehető legjobb úton haladunk, ha viszont nem, akkor másfajta módszerekhez kell folyamodnunk. Ennek lényege, hogy a konzerves ételbe belevegyítjük a másfajta ételeket is, amelyekről úgy gondoljuk, hogy fogyasztania kell a kutyának. Így előszeretettel meg fogja enni őket, mert azt hiszi, hogy csak az ízfokozókkal ellátott konzerves tápot fogyasztja. Itt is érdemes kipróbálni, hogy lassan növeljük az adagot, vagyis idővel csökkentsük a konzerves étel arányát, és növeljük a másikét. Szerencsés esetben a kutya megszokja majd ezt anélkül, hogy észrevegye. Hogyha gyógyszert kell adnunk neki, akkor is érdemes kipróbálni ezt a módszert, és inkább beletörni a tápba, mint más módszerekkel adni be neki.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs