2022. február 05.
Mit tegyünk, ha mindent megrág a kutya?

Kevés nagyobb öröm van egy család életében, mint amikor új kiskutya költözik a házba. A felnőttek egy picit újra gyereknek érezhetik magukat, a gyerekek pedig egy igazán hű baráttal lesznek gazdagabbak.

Nem mellesleg pedig nagyon sokat megtanulnak a felelősségvállalásról, rendszerességről, és persze az állatok szeretetéről. Szép lenne azt mondani, hogy egy kiskutya csupa öröm – és ez az esetek nagyon nagy részében tényleg így is van -, ám azért kár lenne tagadni, hogy bizony előfordulhatnak nehéz pillanatok. Eleinte a szobatisztaságra való nevelés állítja kihívások elé a családtagokat, majd ha ez már jól megy a négylábú pajtásnak, akkor fellélegezhetünk, mígnem elérkezik a rágós időszak. Persze ez nem minden eb esetében következik be, vannak olyan fajták, amelyek hajlamosabbak rá, de sokkal inkább függ ez a kutyánk egyéni habitusától, semmint az öröklött génektől. Ám tulajdonképpen az okok vajmi keveset számítanak, amikor a kedvenc cipőnk, vagy épp egy távirányító esik az erős fogak áldozatává, és az egyetlen kérdés, ami felmerül bennünk, az az, hogy hogyan szoktassuk le róla a kutyát, méghozzá a lehető leggyorsabban.

Nos, mint sok esetben, ennél a problémánál is a megelőzés a leghatásosabb fegyver. Ha már egész pici kora óta úgy szoktatjuk a kutyust, hogy mindig van valamije, ami az övé és csakis az övé – mármint rágnivaló -, akkor minden esélyünk megvan arra, hogy négylábú kedvencünk beéri azzal és megkegyelmez az értékesebb vagyontárgyaknak. Ez egy remek megoldás – abban az esetben is, ha már elkéstünk a megelőzéssel -, ám jól fontoljuk meg, hogy mit adunk a kutyának. A műanyag kutyajátékok beválhatnak, ám ott a veszélye annak, hogy a többi ilyen anyagból készült dolgot is megrágják. A plüss nem a legjobb választás, mert könnyedén széttépheti az eb, és megehet belőle darabokat. A legkézenfekvőbb megoldásnak a valódi csont, vagy a – legtöbbször bőrből készült – műcsont tűnik. Egyedül arra figyeljünk oda, hogy ne váljon kényszeressé a rágás – bizony, rá tudnak szokni -, hanem csak bizonyos alkalmakkor (például ha elmegyünk otthonról) kapja meg a rágcsálnivalót a kutya.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs