2015. szeptember 20.
Mit tegyünk, ha földrengést észlelünk?

Hazánkban ritkán van nagy erősségű földrengés, de nem árt időben felkészültnek lenni az ilyen esetekre is. A földrengések két fajtáját különböztetjük meg, természetes és mesterséges. A mesterséges földrengéseket atomrobbantásokkal lehet előidézni, míg a természetes földrengések a földkéregben felgyülemlett energia felszabaduláskor jönnek létre.

[wp_ad_camp_1]

Földünkön nap, mint nap vannak földrengések csak a legtöbb olyan gyenge erősségű, amit az ember nem is érzékel. A földrengések, erősségük és fajtájuk alapján, sokféle képen képesek rombolni. Erős lökéshullámok hatására házak ezrei dőlnek össze, mert nem tudnak ellenállni a folyamatos rázkódásnak. Sok más természeti jelenség is bekövetkezik a földrengés hatására, például szökőár, földcsuszamlás, hegyomlás, gázvezetékek eltörése következtében kialakuló tűzvész.

Ha földrengést észlelünk, ne rohanjunk ki mindenáron az épületből, mert lehet, hogy menekülés közben szenvedi el a legnagyobb balesetet. Várja meg a két rengés közötti szünetet és akkor hagyja el az épületet. Amíg bent tartózkodik, igyekezzen minél előbb ideiglenes fedezéket keresni, egy stabilabb asztal alatt vagy az épület fő falának a sarkában. Mindenképpen a fejét védje vastagabb ruhákkal vagy a saját karjával. Ha van ideje és nem megy a menekülés kárára, akkor zárja el az épületben levő víz, gáz és áram csapokat. Soha ne pazaroljon feleslegesen időt az értéktárgyai kimentésére inkább a saját épségével törődjön. Földrengéskor szigorúan tilos az épületben lévő liftet használni, mert könnyen előfordulhat, hogy a vezetékek megrongálódása következtében, bent rekedhet. Kerülje a tömeget, a pánikot és ne rohanjon, hanem gyorsan menekülj. A leszakadt vezetékek közelébe menni nem szabad és az érintésük is nagyon veszélyes. Ha sikerült az épületből kijutnia, akkor olyan messzire menjen tőle, mint amilyen magas, mert így nincs kitéve az omlás veszélyeinek. A földrengés sújtotta területet gyalogosan hagyja el, mert gépkocsival menekülve nem tudhatja, hogy milyen sérült útszakaszokkal találja szembe magát. Nagy erősségű földrengések esetén csak hatósági engedéllyel lehetséges a visszatelepülés.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs