2022. április 12.
Mit ne tegyél edzés után?

A testmozgás az egyik leghálásabb időtöltés, mivel nemcsak az egészséges testalkat fenntartásában segít, hanem az elménket is egészségesen tartja, csökkenti a stresszt, no meg a hasi zsír mennyiségét is.

Ahhoz azonban, hogy az edzés a leghatékonyabb legyen, van néhány szabály, amit be kell tartani, és van néhány hiba, amit messziről el kell kerülni. Valószínűleg mindenki tudja, aki rendszeresen mozog, hogy az edzés előtti rutin rendkívül fontos, de a legtöbben elfelejtjük, hogy amit a gyakorlatok után teszünk, az legalább ugyanolyan lényeges a fitt és karcsú – avagy éppenséggel izmos – test felépítéséhez. Az egyik ilyen, az az edzés utáni táplálkozás kérdése. Sokan azt hiszik – főleg akik diétás céllal izzasztják magukat -, hogy ilyenkor enni halálos vétek, ám ennek pont az ellenkezője az igaz. Miután végeztünk, fél órán belül fogyasszunk könnyű, ám fehérjében gazdag ételt. Az izmaink ilyenkor ugyanis ki vannak éhezve a fehérjére, amit ha nem viszünk be a szervezetünkbe, akkor hiába volt minden.

Ugyanilyen kardinális kérdés a folyadékpótlás is. Mozgás közben, főképp, ha az intenzív, rengeteg vizet veszítünk. Ezt nem csak edzés közben, de utána is pótolni kell. Igyunk rendszeresen, kisebb adagokban vizet, vagy izotópos italt, ám edzésnapokon mindenképpen hanyagoljuk az alkohol fogyasztását. Nem csak azért, mert a sporttal nem igazán összeegyeztethető, hanem azért is, mert gátolja az izomnövekedést, mellette plusz kalória bevitelt okoz és a vércukorszintre is rossz hatással van. Oda kell figyelni a testhőmérsékletünkre is, hisz mozgás közben szervezetünk felhevül, ami az izomfejlődés szempontjából egy jó állapot, miután végeztünk, akkor pedig a regenerálódásban van nagy szerepe. Ezért aztán ne vegyünk hideg zuhanyt és öltözzünk fel rendesen, ezzel is időt hagyva testünknek a megfelelő fejlődésre.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs