2021. július 12.
Mit ne tegyél be a mosogatógépbe?

Korunk egyik leginkább megsüvegelendő találmánya kétségkívül a mosogatógép. Hisz nem csupán rengeteg szabadidővel örvendeztet meg minket, de a hagyományos, kézi mosogatáshoz képest jóval alaposabb és hatékonyabb is, egy alapprogram mindössze 8-10 liter vizet igényel.

Épp emiatt az ember könnyen hozzászokik a kényelemhez és hajlamos mindent (de tényleg mindent) bepakolni a gépbe, holott ez nem biztos, hogy a legbölcsebb dolog. Vannak ugyanis olyan eszközök, tárgyak, amik nem igazán viselik el a mosogatógépes tisztítást. A legtöbb műanyag dobozra és tányérra persze rá van írva, hogy ha csak kézzel mosogatható, ám vannak olyan konyhai kiegészítők, amelyekről elsőre nem is gondolnánk, hogy nagy hiba gépbe rakni azokat. Alapanyagából adódóan ilyen szinte minden fa eszköz. Ha vágódeszkánkat, fakanalunkat így tisztítjuk , akkor nagyon hamar tönkre fognak menni, hisz a fa beszívja a vizet, és megrepedezik, sőt, ha ragasztott (mint például sok vágódeszka), akkor az is megeshet, hogy darabokban találjuk majd a program végeztével.

Amire már kevesebben gondolnak, azok a kések. Bizony, nem elég, hogy a gépi mosogatószer a kés anyagának az ellensége, az erős vízsugár akár pár alkalom után tönkreteszi a vágóeszköz élét. Tartsuk becsben a kiváló késeket, és minden alkalommal mosogassuk el őket külön, kézzel. Ugyanígy járjunk el alumínium, illetve réz eszközök esetében, de az öntöttvas edényeknek is igazi ellensége a mosogatógép. Ezeket egyetlen egy alkalommal se tisztítsuk meg így. Végül, de nem utolsósorban szintén inkább a mosogatóba kerüljenek kényes és törékeny dolgaink, mert se a talpas poharak, se egyéb vékony üvegből készült eszközeink, se a porcelán nem barátja a gépi mosogatásnak és bármelyik ciklus végeztével megvan rá az esély, hogy darabokban vesszük ki a gépből.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs