2019. március 31.
Mit jelent a nyugtalan láb szindróma?

Egyesek számára ismeretlen lehet ez a fogalom, ám annál gyakoribb. Sajnos egyre többen szenvednek ebben a alvászavari problémában.

[wp_ad_camp_1]

A becslések szerint a felnőtt lakosság legalább 10%-át érinti ez a betegség. Ez a szindróma a nőknél nagyobb arányban figyelhető meg. Illetve el kell mondani róla, hogy nem tartozik a könnyen beazonosítható és kezelhető alvássirendellenességek közzé. Ugyanis sokan nem is tudják, hogy milyen betegségben szenvednek, hiszen ez nem olyan feltűnő jelenség, mint a horkolás. Azoknál, akiknél jelentkezik ez a nyugtalan láb szindróma, sokan még maguk sem tudják, hogy mi az a furcsa bizsergető érzés, amely lefekvés és alvás közben jelentkezik náluk. Így azt sem tudják, hogy ezeknek a panaszoknak a hátterében milyen betegség áll. Ennek a szindrómának az egyik leggyakoribb tünete, hogy a végtagokban, ám azon belül is főként a lábakban, kellemetlen furcsa érzés jelentkezik, ám, ha megmozdítjuk a végtagot, akkor megszűnik.

A tünet jelentkezése napszaki ingadozást mutat. Reggelente igen ritkán jelentkezik, ám ahogy múlik a nap, annál gyakoribbá válik. Ennek a problémának a következménye, hogy a beteg nem tud a végén már nyugodtan ülni és feküdni, így az esti pihenés is meghiúsulhat. Igen gyakori panasznak számít, amikor a beteg nem tud elaludni. A nyugtalan láb szindróma esetén károsodik az alvás szerkezete, csökken a mélyalvás mennyisége, és előbb-utóbb az lehet a következménye, hogy állandósul az alvászavar. Amely nagyon komoly következményekkel járhat együtt, hiszen az alvászavar nem csak testi, de lelki zavarokat is okozhat. Továbbá hosszantartó probléma esetén, nagyon megviselheti a szervezetet. Hiszen számolnunk kell a napközbeni fáradsággal, levertséggel, figyelem és memóriazavarral. A kezelés érdekében mindenképp neurológust ajánlott felkeresni.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs