2022. január 31.
Mire ügyeljünk autómosásnál?

Nincs is lehangolóbb annál, mint amikor por és sár lepi a kocsit, úgyhogy bátran mondhatom, hogy az autómosás egy bevett hétvégi program a legtöbbünk számára. Jó tudni, hogy télen sem szabad elhanyagolni ezt a tevékenységet, sőt, a hideg hónapokban érdemes kiemelt figyelmet fordítani az alvázra is.

Ilyenkor ugyanis nagyon sok latyak, azzal együtt pedig só ül meg a kényes részeken, ami bizony könnyedén rozsdásodáshoz vezet. Ezért ha hetente-kéthetente elmegyünk mosóba, akkor mindig alaposan csapassuk le a kocsi alját is. Ez idáig rendben is van, de végső soron milyen típusú tisztítással járunk a legjobban? Ha otthon nekiállunk a saját udvarunkban? Esetleg valamilyen gép megoldást válasszunk, vagy álljunk be egy kézi mosóba? A lehetőségek száma igen magas, viszont nem mindegy, hogy hogyan döntünk, hisz adott esetben több kárt okozhatunk, mint amennyi hasznot.

Autómosásnál ugyanis nagyon kell ügyelni arra, hogy a fényezést ne sértsük meg. A legtöbben arra esküsznek, hogy a gép mosókat érdemes elkerülni. Annyiban mindenképpen van ebben igazság, hogy mielőtt beállunk egy ilyenbe, érdemes alaposan körbe járunk, hogy mennyire van karbantartva, ügyelnek-e arra az üzemeltetők, hogy a fejek a lehető legjobb minőségűek legyenek. Ha ugyanis az állomás elhanyagolt, akkor a forgó kefék közé ragadt porszemek és szennyeződések alaposan megkarcolhatják a fényezést. Kézi mosónál kicsit egyszerűbb dolgunk van, ám ott is nagyon ügyeljünk arra, hogy a kefe milyen állapotban van és inkább használjuk csak a pálcát és a magasnyomású víz erejét. Ilyen esetben a végső öblítést mindig felülről lefelé végezzük, és olyan mosóba menjünk, ahol kezelt vízzel dolgozhatunk, így nem lesz foltos a végeredmény. Ha rászánjuk magunkat az otthoni autótisztításra – ami a legalaposabb mind közül – , akkor is nagyon ügyeljünk arra, hogy mindig csak tiszta vizet vigyünk fel a gépjárműre (azaz ne ugyanabból a vödörből, amibe a piszkos szivacsot belemossuk), így elkerülhetjük a nem kívánt karcokat.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs