2020. április 24.
Mire használható a citromfű?

A természet patikája már nagyon sokszor bebizonyította, hogy sokszor még akkor is hatékonynak bizonyul, ha a hagyományos orvostudomány csődöt mondott. A gyógynövényeket használhatjuk az egészség megőrzésére, de annak helyreállítása terén is remek választásnak bizonyulnak.

[wp_ad_camp_1]

Vannak olyan alapanyagok, melyeket mindig érdemes otthon tartani. A citromfű tipikusan ilyen. A citromfű leszedése során a fiatal szárrészeken levő leveleket és hajtásvégeket válasszuk, ezek ízesítéshez és díszítéshez éppen úgy alkalmazhatjuk, mint gyógyteák készítéséhez. Ez utóbbihoz természetesen a szárított változat javasolt, amihez gyógyszertárakban, bioboltokban szinte fillérekért hozzájuthatunk. Ha az otthoni kertészkedés hívei vagyunk, akkor tápanyagban dús talajt érdemes választani neki. Akár lakásban is tarthatjuk, de a világos és hűvös hely bizonyul ekkor az ideálisnak a növény számára. S hogy milyen hatása van az alapanyagnak? Ideg-és gyomorerősítő hatása mellett ismert epevédő jellege és a koleszterinszintet is csökkenthetjük segítségével. Vírusölő hatással szintén rendelkezik, helyileg a herpesz kezelésére bizonyul megfelelőnek. Ha idegesek vagyunk, gyomorpanaszokkal küzdünk, akkor szintén érdemes beiktatni a napi rutinba egy-egy csésze elfogyasztását.

Alkalmazhatjuk gyógyteaként, egy csésze vízhez három teáskanálnyi citromfű szükséges. Amennyiben fürdőt vennénk az illatos növény előnyeit kihasználva, úgy egy liter vízben forraljunk fel tíz evőkanállal belőle, majd leszűrést követően mehet a főzet a fürdővízbe. A citromfű fűszerként is jó szolgálatot tesz, és remek kiegészítője lehet a halaknak, a szárnyasoknak, a salátáknak, de bizonyos desszertek ízvilágához is remekül passzol. Néha érdemes elrugaszkodni a megszokott ízektől, vagy éppen gyógymódoktól, és kipróbálni a gyógynövényekben rejlő erőt.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs