2022. március 28.
Mire figyeljünk grillezésnél?

A tavasz beköszönte sokaknál egyben a várva várt grillszezon kezdete is, hisz aki egyszer belekóstolt a szabadtéri sütögetés ízletes világába, az többé aligha szabadul ettől a hobbitól.

Olyannyira magába tudja szippantani az embert ez a program, hogy nem ritka, hogy előbb-utóbb minden típusú grillből beszerzünk egyet, ám a kezdők mindenképpen a faszenes grillel vessék bele magukat a füstölésbe, hisz igazán ezen lehet megtanulni a különböző alapanyagok tökéletes elkészítési módját és a grillezés legapróbb fortélyait. Ha újak vagyunk ezen a terepen, akkor érdemes könnyű alapanyagokkal kísérletezni, a hatalmas pácolt bordákkal még várjunk, de nem kell aggódni, ha pár alapvető szabályra odafigyelünk, akkor nagyon hamar bele fogunk jönni és pár hét elteltével már semmilyen hús tökéletesre grillezése nem jelenthet majd akadályt. De mik is azok az apró trükkök, amit minden újoncnak ismernie kell, mielőtt alágyújt a faszénnek?

Először is válasszunk megfelelő méretű sütőt. Nagyjából mindenki tudja, hogy általában hány személyre készül majd étel, ennek megfelelő nagyságú grillt vásároljunk. Ha túl kicsi, akkor csak több körben készül el az étel, ami nagyon kényelmetlen, ha pedig túl nagy, akkor rengeteg tüzelőanyagot égetünk el feleslegesen és jó eséllyel túl is hevítjük azt a kevés ételt, amit ráteszünk. Ha ezzel megvagyunk, akkor jegyezzük meg, hogy minden grillezni valót csak a már forró rácsra teszünk rá, hidegre sosem. Ügyeljünk a kellő hőmérsékletre és legyünk türelmesek. A faszénnek idő kell, míg átizzik, a lángok fölé pedig ételt rakni tilos! Ha már fent van a sütőn, aminek fent kell lennie, akkor továbbra is gyakoroljunk türelmet. Ne piszkáljuk az ételt, és főleg ne forgassuk – kiemelten igaz ez a húsokra -. Nagyjából úgyis tudjuk a sütési idő hosszát, félidőben egyszer fordítsunk és hagyjuk nyugodtan átsülni az ételt. A rácsot sosem olajozzuk – csak azt, ami rákerül – és a szószokkal bánjunk óvatosan, csak a sütés vége felé alkalmazzuk őket, hisz szinte mindegyik – erősen – cukros, így ha túl korán locsoljuk be vele a húst, rá fog égni. Apropó, ráégés: a sütés végeztével minden alkalommal tisztítsuk meg a grillt, sose tegyük el szennyezetten, mert a legközelebbi sütés alkalmával már sokkal nehezebb lesz levakarni róla az odaégett szennyeződéseket. Kísérletezzünk bátran, de ezeket a szabályokat tartsuk be és minden vendég elégedetten és teli gyomorral fog távozni tőlünk.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs