2016. október 26.
Mindennapi stressz – valóban ártalmatlan lenne?

Gyakran hallani, hogy a stressz – tetszik vagy sem –  mindennapjaink része, a lüktető, felgyorsult huszonegyedik század egyik hozadéka. Mindannyian nyomás alatt vagyunk, akár beosztottként dolgozunk, akár főnökök vagy cégtulajdonosok vagyunk, ha pedig nem tudunk elhelyezkedni a munkaerőpiacon, akkor nyilván hosszútávon ez is stresszt vált ki belőlünk.

[wp_ad_camp_1]

Az ember lassan megtanul együtt élni azzal a bizonyos remegéssel a gyomrában vagy a kezében, elfogadja, hogy az élet márpedig ilyen, ez a dolgok rendje, amely ellen teljesen felesleges lázadozni. Aztán jönnek a kellemetlen meglepetések: a komoly fizikai betegségek, amelyek még jóval a nyugdíjaskor elérése előtt jelentkeznek, először csak megkeserítik, míg végül ellehetetlenítik az életünket! De mit tehetünk azért, hogy a mentális és fizikai egészségünket úgy ahogy meg tudjuk őrizni? Az első és legfontosabb lépés nem más, mint a probléma felismerése és elfogadása, valamint a változtatás szükségességének elismerése! Hajlamosak vagyunk ugyanis elbagatellizálni a helyzetet, mondván, nekünk sem nehezebb a helyzetünk, mint bárki másnak, mi is képesek vagyunk megbirkózni a stresszel, ugyanúgy, mint mindenki!

Azonban folyamatosan együtt élni ezzel a kellemetlen érzéssel nem ugyanaz, mintha feloldanánk ezt a sokszor tartóssá váló kellemetlen állapotot. Vizsgáljuk tehát meg a következőket: el tudjuk-e távolítani az életünkből a stressz forrását? Abban az esetben, ha ez nem lenne lehetséges, milyen módon tudnánk esetleg csökkenteni a stressz negatív hatásait? A második lépés már kicsit nehezebb, ugyanis csökkentenünk kell a stresszorra adott érzelmi reakciónk intenzitását, amely első hallásra talán nem tűnik nagy dolognak, viszont az érzés megváltoztatása az akarat által sosem könnyű feladat. Persze, a testi-lelki nyugalom elérésére számos technikát elsajátíthatunk: ilyen például az izomlazítás, a mély-légzés, bizonyos esetekben azonban nem kerülhető el a gyógyszerhasználat sem! Kitűnő stresszoldó ezen kívül a rendszeres testmozgás is, amely bizonyítottan hatalmas segítséget nyújthat nekünk nemcsak a stressz, hanem a leggyakoribb mentális betegségekkel való harcban is! Érdemes továbbá kerülni a társadalmi izolációt is, erősítsük meg emberi kapcsolatainkat vagy alakítsunk ki újakat, a teljes elszigetelődés ugyanis tovább erősítheti bennünk a stresszt!

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs