2021. szeptember 08.
Mindenkinek szüksége van egy széfre?

Az emberek többsége úgy gondol egy széfre, mint egy hollywoodi film kötelező kellékére, és meg sem fordul a fejében, hogy vajon érdemes lenne-e otthonra is vásárolnia egyet.

Valahol érthető, hisz ezek a filmek is azt sulykolták belénk, hogy ezekben a páncélszekrényekben leginkább óriási köteg készpénzt, dollármilliókat érő kötvényeket, és persze maréknyi gyémántot tárolnak. Sajnos azonban legtöbbünket ezek a “problémák” nem igazán érintenek, és ha rendelkezünk is tízmilliós nagyságrendben mérhető vagyontárgyakkal, akkor azokat vagy egy bankban tároljuk, vagy a számlánkon csücsül – illetve az élelmesebbeknek valamilyen befektetésben -. A helyzet azonban az, hogy egyáltalán nem csak akkor érdemes beszerelnünk, vagy beszereltetnünk egy ilyet, ha aranyrudakat, vagy pénzkötegeket akarunk benne tárolni.

Egy kisebb méretű fix, azaz önerőből mozdíthatatlan páncél ugyanis nem foglal túlságosan nagy helyet, sőt, ami ennél is meglepőbb, hogy nem is túlságosan költséges szert tennünk rá. Az értékét azonban villámgyorsan átértékeljük baj esetén. Elsőként legtöbbünknek ilyenkor persze egy betörés ugrik be, és való igaz. A betörők dolgát rendesen meg tudja nehezíteni, ha elzárva tartjuk félteni valónkat, hisz jó ha tudjuk, hogy a statisztikák szerint az ilyen akciók nagy részét besurranó, amatőr tolvajok végzik, akik az első nehézség láttán sok esetben inkább hanyatt-homlok menekülőre fogják. Azaz visznek mindent, amit kint felejtünk az asztalon, ám egy széffel nem állnak neki viaskodni. Jó, de miért van szükség akkor egy ilyenre, ha nem nagyon vannak ellopnivaló dolgaink? Nos az igazság az, hogy mindenkinek vannak olyan dokumentumai, fényképei, emléktárgyai, amelyek elvesztése nagyon, de nagyon rosszul érintené. Így ne feltétlen és kizárólag betörésben gondolkodjunk, inkább jusson eszünkbe: ha egy szerencsétlen lakástűzben mindenünk odaveszne, akkor pénzzel mindent tudnánk pótolni? Mindenünk újra megvehető? Vagy vannak olyanok, amelyekhez erős érzelmi szál köt és tragikus lenne, ha megsemmisülnének? Nos, ha a válasz igen – és legtöbbször az -, akkor ezeknek a holmiknak egy minőségi (tűzálló) széfben a helyük, biztonságban.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs