Kellő kreativitással igazi különlegességeket is elkészíthetünk házilag, ám aki jobban belemerül a gasztronómia világába, az előbb-utóbb azzal szembesül majd, hogy az otthoni gépek komoly korlátokat jelentenek. Különösen igaz ez a sütőre, ugyanis jó néhány étel speciális körülményeket igényel, ez pedig nem, vagy csak nagyon drágán oldható meg otthonunkban.
Egy sütővas – vagy ahogy mostanában sok helyen nevezik: pizzavas – új szintre emelheti sütőnk teljesítményét, ám ehhez elengedhetetlen, hogy megfelelően használjuk a kiegészítőt. Az első és egyben legfontosabb lépés, hogy a célnak leginkább megfelelő modellt megvásároljuk. Létezik kifejezetten erre a célra gyártott vaslap, ami némiképp ugyan drágább, de a különbség nem túl jelentős, így szerencsésebb emellett maradnunk. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy a sütővas több méretben is elérhető, ezért feltétlenül mérjünk, mielőtt megrendelnénk, tudniillik nagyon kellemetlen, amikor csak utólag döbbenünk rá, hogy nem fér be a tervezett helyére.
Ugyancsak figyelni kell a pizzavas vastagságára is. A 6-7 milliméteres darabok már kellő teljesítményre képesek, az 1 centiméteres kialakítású pedig nagyon komoly hőleadást biztosít. Azonban tartsuk szem előtt, miszerint utóbbi tömege akár a 10 kilogrammot is meghaladhatja, ezért egy gyengébb tartószerkezettel ellátott sütőben már lehet, hogy instabil lenne. Függően attól, hogy mit szeretnénk elkészíteni, szükséges lehet a vas alá tenni további rétegeket. Ez lehet egy kőlap is, de akár egy tepsi is megfelelő a célra. Sütés előtt hagyjunk elegendő időt a vaslap átmelegedésére, pizza, illetve egyéb kelt tészták esetében ez akár 1-2 órát is igénybe vehet. Így eljárva biztosak lehetünk a tökéletesen egyenletes hőelosztásban és akár egy jóval nagyobb teljesítményű kemence képességeit is elérhetjük.